Dome slatki dome
SPAS OD VRUĆINA

Ljeto pod tendom
Objavljeno 7. lipnja, 2018.
Najkvalitetnija zaštita su elementi uz pročelje objekta

Zaštita od sunca jedna je od važnih tema u ljetnim danima. Iako je boravak na suncu u određenim količinama zdrav i preporučljiv, izloženost u prostoru jake insolacije, u kojemu se radi ili boravi, izaziva nelagodu.

Stoga već pri projektiranju objekata treba pokloniti pozornost elementima zaštite od sunca, koji utječu na kvalitetu prostora, ali i arhitektonsko oblikovanje. Načini zaštite od sunca, kada se govori o unutrašnjim prostorima, različiti su, a najkvalitetnija zaštita postiže se elementima koji su postavljeni uz pročelje. Na taj se način s vanjske strane sprječava prodor sunčanih zraka u interijer i smanjuje neugodna insolacija. Važno je napomenuti da je insolacija, tj. kvalitetno osunčanje prostora, izuzetno važna, i to pogotovo u spavaćim sobama. Upravo je zbog toga istok najbolja orijentacija za spavaće i dječje sobe.

Nadstrešnice

Kvalitetna zaštita od sunca na terasama i balkonima postiže se nadstrešnicama. Osim što štite terasu ili balkon, efekti zasjenjenja osjete se i u interijeru. Uspješnost zaštite od sunca nadstrešnicom uvelike će ovisiti o vrsti nadstrešnice, tj. materijalu pokrova. Ispod tankih pokrova poput lima ili plastike akumulirat će se toplina, dok će pokrov crijepom puno bolje zaustaviti prodor topline.

Rolo-tenda

Ako ne želite postaviti fiksnu nadstrešnicu, kojoj je nedostatak što posve onemogućuje prodor sunčanih zraka u prostor (pa i onda kada vi to ne želite - u proljetnim ili jesenskim danima), postavite rolo-tendu koju možete koristiti prema potrebi. Rukovanje je vrlo jednostavno, ručno - mehaničko ili elektronsko - daljinskim upravljačem. Rolo-tende su najčešće platnene, a boje i uzorke prilagodite fasadi objekta.

Vanjske rolete

Vanjske rolete pružaju efikasnu zaštitu od sunca. Njihova je prednost reguliranje zasjenjenja prema potrebi, a pružaju i mogućnost potpunog zamračenja prostora. Uz rolete, vrlo su dobra rješenja kad je riječ o zaštiti od sunca, grilje, koje mogu biti zaokretne ili klizne i mogu se različito postaviti i regulirati horizontalnim ili vertikalnim letvicama. Izrađuju se drvene, plastificirane ili metalne, a trebaju biti usklađene s vratima i prozorima.

Unutrašnje rolete imaju dvostruku ulogu: štite prostor od sunca i dekoriraju prozore. Iako je efekt vanjskih roleta u zaštiti od sunca učinkovitiji, unutrašnje rolete također daju znatan doprinos smanjenju insolacije. Rolete se najčešće izrađuju od platnenih materijala, u boji i uzorcima prema željama. Preporučuju se nježne i smirujuće boje poput bijele, bež, nježno žute, zelene ili plave, jer prodor sunčeve svjetlosti unosi odabranu boju u prostor. Osim toga, nježne boje bolje reagiraju na kontakt sa sunčanim zrakama, reflektiraju ih, dok ih tamne boje upijaju.

Suncobrani

Za sve one koji žele imati fleksibilan i mobilan način zaštite od sunca, preporučujemo suncobrane, koji mogu postati pravi ukras vaše terase ili balkona, a odgovarajućim postavljanjem mogu sudjelovati u smanjenju insolacije unutrašnjeg prostora. Suncobrani se izrađuju u različitim oblicima, veličinama i sistemima otvaranja. Najčešće su platneni. Preporučljive boje su svijetle, no ako želite naglasiti kutak terase, odaberite onaj vedrih boja i motiva. Zaštita od sunca vrlo je važna u ljetnom razdoblju kako bi boravak na otvorenom ili u zatvorenom prostoru bio ugodan. Odabir elemenata zaštite od sunca ovisi o orijentaciji objekta, veličini prostora koji se štiti od sunca, količini staklenih stijena i prozora, kao i o željama korisnika prostora. Na količinu prolaska sunčeve svjetlosti znatno utječe i odabir vrste i boje stakla. S obzirom na sve navedeno, shvatite temu zaštite od sunca vrlo ozbiljno, posvetite joj se studiozno kako biste maksimalno uživali u interijeru i eksterijeru svog doma za vrućih ljetnih dana.

Monika GALOVIĆ ROLICH, dipl. ing. arh.

Kvalitetna zaštita od sunca na terasama i balkonima postiže se nadstrešnicama

Možda ste propustili...

SADNJABOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike