Osijek
U BILJU TRAŽE POMOĆ VLADE I AVIONE

Cickaj: One koji se nisu odselili pojest će komarci
Objavljeno 6. lipnja, 2018.

Vezani članci

KRVOPIJE OBLIJEĆU OKO ZAKONA I PRAVILNIKA

Od komaraca se ne da živjeti. Građani zazivaju: Dignite zrakoplove!

Biljani uz Kopački rit prvi su na udaru i najugroženiji u Hrvatskoj od najezde komaraca i epidemija raznih bolesti koje prenose komarci.

- Ovogodišnju prekomjernu količinu i dugotrajnost naleta komaraca više ne možemo sami zaustaviti, pa nam je potrebna dugo obećavana pomoć jer smo već iscrpili sva osigurana sredstva - upozorava biljski načelnik Željko Cickaj. Dodaje kako je uputio Vladi RH pismo u kojem traži žurno aviotretiranje komaraca u naseljima na rubnim područjima Kopačkog rita. Pismo je upućeno i Hrvatskom saboru i saborskim odborima, kao i ministarstvima zaštite okoliša i energetike; zdravstva, demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gospodarstva, poduzetništva i obrta, poljoprivrede i turizma te Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

- Vlastitim smo sredstvima već proveli niz larvicidnih i adulticidnih tretmana zamagljivanjem sa zemlje radi uništavanja komaraca na svom području. Sve te vrlo opsežne i skupe aktivnosti poduzeli smo prema programu i pod nadzorom Zavoda za javno zdravstvo, kao kompetentnog javnopravnog tijela. Nažalost, pokazale su se nedovoljnima, poput gašenja požara vodom iz jušne žlice. Godinama se izbjegava aviozamagljivanje nepristupačnih i nedostupnih rubnih područja naselja i Kopačkog rita kao jedinog mogućeg, učinkovitog i svrhovitog rješenja za najezdu komaraca, a kako je to izričito i propisano Pravilnikom o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije. Utrošena su znatna javna sredstva bez rezultata, stanje je alarmantno po svim pitanjima, no pomoć ne dolazi, pa se naši stanovnici sve glasnije uspoređuju s američkim Indijancima u rezervatima iz prošlih stoljeća, jer uz masovno iseljavanje mladih, Slavonija i Baranja ostaje naglo bez domicilnog stanovništva. Brojnost komaraca ugrožava razvoj kontinentalnog turizma, seoskog turizma, razvoj poljoprivrede, uzgoj povrtlarskih kultura i začinske paprike, poduzetništva i drugih grana gospodarstva. Stoga pozivam Vladu da nam pomogne u osiguranju djelotvorne zaštite zdravlja ljudi od prijenosnika opasnih bolesti i u stvaranju uvjeta za normalan život i održivi razvoj odobravanjem žurne mjere dezinsekcije komaraca aviozamagljivanjem nepristupačnih područja te da osigura potporu za navedenu namjenu – poručuje načelnik Cickaj. D. Pejić

Možda ste propustili...

KONCERT TEEN ZBORA INSTITUTA POLIFONIJA

Pomozite im otputovati u Belgiju na natjecanje

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike