Objavljeno 4. lipnja, 2018.
Stare civilizacije cijenile su luk kao hranu, lijek i začin. Uzgaja se u vrtovima i na poljima. Cvijet, lukovica, list i sjeme rabe se na razne načine. Lukovicu odvojimo od listova te pospremimo na hladno mjesto u podrumu ili ih spletemo u vijenac. Cvijet, kao i list, dodajemo raznim salatama.
Luk je nezamjenjiv u liječenju prirodnim načinom. Pojedine ga osobe ne podnose, ali ako se pravilno pripremi i prilagodi pojedinom organizmu, i to se može izbjeći. Znamo da nam, kad čistimo i režemo luk, lakohlapljive aktivne tvari u luku tjeraju suze na oči. Slično nadražujuće djelovanje luk izaziva i na sluznici želuca i zato ga osobe oštećene sluznice želuca ne jedu sirovog, a ljekovit je samo u sirovu stanju. Pirjani luk gubi na svojoj ljekovitosti, a postaje i teže probavljiv i opterećuje želudac. Kuhanjem luk također gubi aktivne biološke tvari, ali kao hrana je probavljiviji. Pečeni luk je teško probavljiva hranu koju valja izbjegavati. Luk ponajviše koristimo kao začin i lijek.
U pučkoj medicini luk se smatra čudesnim preventivnim sredstvom koje djeluje kod prehlade, gripe, leukemije, raka; kad se svakodnevno koristi kao hrana ili začin, postaje lijek. Zbog svojih ljekovitih svojstava luk se uzima protiv mnogih bolesti.
Luk stimulira i regulira mnoge funkcije gotovo svih unutrašnjih organa, u sluznicama kojih pojačava cirkulaciju krvi, održava ravnotežu crijevne flore, tj. uništava bakterije truljenja, a pospješuje razmnožavanje bakterija vrenja, potiče rad žlijezda za izlučivanje i dr.
Kao fitoncid luk je izvrsna hranu protiv svih zaraznih bolesti te djeluje kao antibiotik kod raznih upala prouzročenih stafilokokom.
Izvrstan je lijek za bolesti cirkulacije jer sprječava stvaranje tromba, a djeluje i na tegobe kao što su arterioskleroza, povišene masnoće u krvi, visoki tlak, angina pektoris, promjene na žilama do kojih dolazi starenjem.
Luk je vrlo djelotvoran u liječenju reumatskih tegoba, vodenih bolesti, bolesti mjehura, hemoroida, bolesti jetre, ascitesa, perikarditisa, te kod infekcija izazvanih bakterijama. Znanstvena istraživanja potvrđuju veliku ljekovitost luka kao antikancerogene namirnice, kao djelotvorne namirnice u liječenju osteoporoze, ali i za smanjenje rizika od osteoporoze za čak 20 posto. I.Lesinger
Napitak 1
l za liječenje hemoroida
Usitniti 300 g luka, pomiješati s litrom vode i ostaviti poklopljeno 12 sati te procijediti. Piti tri puta dnevno po 1 dl napitka.
Napitak 2
l za reumatske i vodene bolesti
Usitniti 50 g luka, naliti litru vina i ostaviti poklopljeno 12 sati te procijediti. Piti tri puta dnevno po čašicu toga napitka.
Tinktura
l kod navedenih bolesti
100 g isjeckanog luka namakati u 100 g 50-postotnog alkohola 10 dana i procijediti. Uzimati 3 - 5 puta na dan po žličicu tinkture sa sokom ili vodom.
Sirup
l protiv infekcija
Očistiti 300 g luka i miksati, dodati 6 dl bijelog vina i ponovno sve miksati. Ostaviti da odstoji 1 sat i dodati 100 g meda, dobro promiješati te uliti u staklenku. Uzimati tri puta dnevno po 1 žlicu sirupa.
Napomena. Sok luka može se izmiješati samo s medom, u omjeru: jedan dio soka, dva dijela meda.