Dome slatki dome
ŠARENI DETALJI

Prugasti detalji za osvježavajući ugođaj
Objavljeno 30. svibnja, 2018.
Velike količine bijele boje na zidovima pridonose osjećaju prostranosti

Plave, bijele, crvene, zelene, žute i ružičaste. Tanke i debele, ravne i nazubljene. U kombinaciji s cvjetićima, krugovim i čistim kromatskim plohama ili, pak, strogo u vlastitom izdanju. Šaroliko i veselo društvo pruga i prugica sinonim je za ljeto, sposobno u trenutku prizvati sliku tende na terasi, ležaljke na plaži, mornarske majice, suncobrana i ručnika za more. Poruka je uvijek ista: odmor u hladovini, ljenčarenje uz bazen, kupanje i sunčanje, riječju - užitak, koji neizbježno povezujemo s ljetom. Nije stoga čudno što i sam pogled na prugasto platno podiže raspoloženje, uveseljava, rasterećuje...

Lakoća i bezazlenost

U šarenim prugama nema ničeg ozbiljnog, ničeg važnog. Raznobojne pruge ničim ne obvezuju, ništa ne zahtijevaju. Ima nešto zaista rasterećujuće u prugastim dezenima. U prugama se svi odmah osjećamo nesputani i lagani, nešto poput psihologije turista - s onim osjećajem slobode koji imamo kad kao stranci šećemo u nepoznatom gradu - ma bilo to i u našem rođenom kvartu. Da, ima nešto tajanstveno moćno u lakoći i bezazlenosti tih šarenih ljetnih pruga. I zato nije naodmet pobrinuti se da ih osim u garderobi za plažu osiguramo određenu količinu i u vlastitom stanu, kako bi se iscjeljujući efekt pruga zadržao i nakon što se s odmora i plaža vratimo gradu i poslu.

Kombinacija nebeskoplave i zelene proljetne livade snažno je osvježenje za interijer. Osim što će osvježiti prostor i djelovati kao blagotvorni melem za ljetnih vrućina, te dvije boje složene u izmjenične pruge razigrat će ga i uveseliti. Okus i miris mora idealno se prenose u naše domove. Rezultat je ugodna lakoća boravka i korištenja prostora. Prugaste tkanine možemo kombinirati s većim jednobojnim plohama kako bismo umirili i uravnotežili interijer. Velike količine bijele boje na zidovima, stropu pa i na namještaju, dodatno pridonose osjećaju prostranosti i lakoće, a ako su vam pruge kao jedini uzorak predosadne, slažite ih s drugim dezenima, poput krugova, kariranog tekstila ili cvjetnih uzoraka.

Razigrano

Arhitektura suvremenog izgleda s prostranim ambijentima i minimalističkim uređenjem zna ponekad djelovati hladno i nepoticajno. Prugasti će nam dezeni i tu pomoći da u interijer unesemo dašak ljetne atmosfere i razigranosti. Velike staklene stijene tipične za ove interijere možemo tako, umjesto jednobojnim, prekriti rolo zastorima na višebojne pruge. Dovoljno je izabrane boje ponoviti na nekoliko jastučića ili nekom drugom manjem detalju kako bi interijer u tren oka bio usklađen.

Prugasti su dezeni vrlo prikladni i u rustičnim interijerima. Kombiniramo ih s cvjetnim uzorcima klasičnijeg štiha te s kariranim materijalima u dvije-tri boje. Prigušeniji prirodni tonovi te neutralni tonovi sive, sivozelene i sivoplave odlično će se složiti s crvenom, koja će u prostoru poslužiti kao kromatski naglasak što istodobno utopljava i oživljuje inače preneutralan prostor. Pruge možete koristiti na jastucima, ali i presvlakama za kauč i fotelje te na zavjesama. To mogu biti kuhinjske krpe i stolnjaci koji će u rustičnoj kuhinji itekako dobro izgledati. Kupaonica i spavaća soba također su mjesta u kojima se možemo poigrati tim dezenima. Posteljina, prekrivači, ručnici neke su od jednostavnih mogućnosti za veliku transformaciju cjelokupne prostorije i njezine atmosfere.

U prostoriji koja ima dva ili više jednaka prozora na istom zidu rolo zavjese na prugasti uzorak naglasit će taj postojeći ritam valorizirajući i prozore i sam prostor. Zavjese držimo odmotane na različitim visinama radi razigranosti i prirodnosti asimetrije. Boje usklađujemo s postojećom opremom, a možemo se odlučiti i za neočekivani kontrast, koji ćemo onda poduprijeti kromatskim akcentima u prostoru. J.Kn.

MULTICOLOR EFEKTI

Kombinacija mnogo boja ne znači odmah i vizualni kaos. Ako se boje u prostoru primijene sa stručnošću i osjećajem za ravnotežu, i multicolor efekti mogu biti vrlo poželjni oku i duši. Tako kombiniramo široke pruge na bijeloj podlozi za kauč, tanje pruge na jednoj fotelji u kariranom dezenu, dok je druga jednobojna, kao i jastuci. Zastori se nadovezuju na kauč, samo u drugim nijansama i debljini pruga, a svijetli zidovi i pod umiruju i usklađuju ukupni dojam.

Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

VRT : SADNJA BOBIČASTOG VOĆA

Uzgojite vlastite maline

Najčitanije iz rubrike