Osijek
PAMPAS - NOVA TOP-LOKACIJA U GRADU

Osim novog stadiona i
gimnazije, gradit će se
i elitno stambeno naselje
Objavljeno 29. svibnja, 2018.
Dio zemljišta posjeduje Grad, a dio parcela je u privatnom vlasništvu

Osim nove zgrade I. gimnazije i novog stadiona i kampa NK Osijek, prostor Pampasa na potezu od Kanižlićeve do Petefijeve ulice mogao bi postati i nova zona elitnog stanovanja.

Naime, prema sadašnjem GUP-u ovaj prostor označen je žutom bojom, odnosno kao zona gradnje stambenih objekata i to onih elitnog tipa, odnosno urbanih vila do tri stana s ograničenim brojem etaža. Ovo su nam potvrdili i neki od renomiranih gradskih arhitekata i urbanista.

- Velik dio tamošnjeg zemljišta u vlasništvu je Grada Osijeka, a dio je u privatnom vlasništvu. U većini slučajeva riječ je o vrtovima kuća iz Petefijeve ulice, gdje su sada staklenici i plastenici i to veličine 400 četvornih metara i više. Kako je u ovom trenutku gotovo nemoguće dobiti prazan plac za gradnju u Retfali, a stara kuća za rušenje doseže cijenu od 60.000 eura, recimo kako će vlasnici tamošnjih zemljišta u budućnosti vjerojatno moći dobro zaraditi na svojim baščama i vrtovima. Cilj je od nekadašnjeg vrta i močvare napraviti novo naselje.

- Jedini problem u ovom trenutku je što je riječ o nešto nižem zemljištu u kojem se zadržava voda, pa je nužno napraviti kontroliranu zatvorenu odvodnju. Hrvatske vode u ovom trenutku već rade na projektu crpne stanice kako bi se to područje isušilo i omogućila gradnja. Kada sve bude uređeno ovo će biti prostor uz elitni nogometni kamp i najbolje uređenu srednju školu u Hrvatskoj, a nadomak samom središtu grada - komentirao je za naš list jedan ugledni osječki urbanist.

Recimo kako Grad već ima projekt produženja Kanižlićeve ulice koja će skretati i ići paralelno s Petfijevom, a urbanisti napominju da je glavni preduvijet za gradanju upravo pristup cesti s javne površine. Inače, uz sam objekt gimnazije planira se i gradnja novog trga, uz očuvanje kipa sv. Ivana Nepomuka i stare zgrade mitnice te i dalje širokog pojasa zelene zone, ali i neposredne blizine hipodroma. Stoga osječki urabanisti mladim obiteljima preporučuju kupnju zemljišta upravo na ovom području, kao jednoj od budućih top-lokacija u gradu.

Nefreteta Z.EBERHARD
URBANE VILE uz NAJLUKSUZNIJI STADION NA OVIM PROSTORIMA

NK Osijek na ovoj će lokaciji najkasnije 2020. godine, a moguće je i krajem 2019., dobiti novi stadion. Vrijednost cijele investicije procjenjuje se na 35 milijuna eura, a financijer je, dakako, NK Osijek. Kapacitet stadiona je 12.000 mjesta, a jedinstven će biti i po tome što će imati saunu, jakuzi i champagne lounge u sklopu VIP tribine, 70 mjesta za invalide, press-ložu za stotinjak novinara s vrhunskim uvjetima za rad izvjestitelja, VIP prostor s 450 mjesta i još 100 u Sky boxu, odnosno neviđen komfor i luksuz na ovim prostorima.

cilj

OD VRTOVA I MOČVARE NAPRAVITI NASELJE

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike