Zdravlje
RAK KOŽE U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Planirajte početak izlaganja suncu
Objavljeno 28. svibnja, 2018.

Rak kože najčešći je tip raka u ljudi, a broj oboljelih znatno je porastao gotovo u cijelome svijetu. U Osječko-baranjskoj županiji unatrag šest godina javlja se 500 novih slučajeva raka kože godišnje, a što čini 1/4 svih novih slučajeva raka. Najčešći su tzv. nemelanomski tipovi raka kože (bazeocelularni, planocelularni i skupina rijetkih tipova raka kože), čine 94 % svih slučajeva raka kože. Melanom kože kao jedan od najzloćudnijih oblika raka u ljudi čini 6 %.

Bazeocelularni karcinom kože

U našoj županiji javlja se 380 (116/100.000) novih slučajeva godišnje, a što čini 76 % svih tumora kože i posljednjih godina u stalnome je porastu. Najčešće se javlja na području glave i vrata. Kod muškaraca nešto češće na području uha i trupa, a kod žena na nosu. Ujedno su to i područja koja su najizloženija kratkotrajnom i snažnom djelovanju sunčevih zraka kroz život.

U našoj županiji javlja se 80 (24/100.000) novih slučajeva godišnje, a što čini 16 % svih tumora kože i posljednjih godina u stalnom je porastu. Najčešće se javlja u području glave i vrata. U našoj županiji kod muškaraca pet puta češće javlja se na području uha i trupa, a kod žena tri puta češće na nosu i dva puta češće na nogama, područjima koja su najizloženija dugotrajnom i kontinuiranom djelovanju sunčevih zraka kroz život.

Maligni melanom

Najzloćudniji je tumor kože. U našoj županiji javlja se 30 (9/100.000) novih slučajeva godišnje, što čini 6 % svih tumora kože i posljednjih godina je u porastu. Trećina melanoma razvije se iz postojećih madeža, a 2/3 su novostvoreni melanomi. Povećan rizik za nastanak melanoma je u osoba sa sindromom displastičnih (atipičnih) madeža, osoba s prirođenim (kongenitalnim) madežima i madežima smještenim na mjestima kronične iritacije (dlanovi, tabani, vlasište). Melanom se ponekad javlja u obitelji kod dva ili više bliskih srodnika (majka, otac, sestra, brat ili dijete), što predstavlja čimbenik rizika za razvoj melanoma.

Iako melanom može nastati bilo gdje na koži, u muškaraca češće nastaje na trupu, osobito leđima, a u žena na nogama, osobito na potkoljenicama. Razlog tomu vjerojatno je u stilu života, kulturi, načinu odijevanja i običajima. Također, trup i noge najčešće su izloženi kratkotrajnim, ali snažnim djelovanjima UV zraka, kada je veliki rizik za nastajanje sunčanih opeklina i kasnije malignog melanoma.

Sunčeve zrake izazivaju oštećenja kože koja mogu dovesti do raka. Sunčeve zrake prolaze kroz oblake, vjetrobranska stakla, prozore i laganu odjeću.

Reflektiraju se od pijeska, vode, snijega, leda i pločnika. Sunce je izvor UV zračenja, a zbog globalnih klimatskih promjena postaje sve opasnije. To je najvažniji čimbenik rizika za bilo koji oblik raka kože.

l Znanje je najbolja zaštita!

l Planirajte početak izlaganja suncu!

l Ne izlažite se suncu od 10 do 17 sati!

l Izložene dijelove tijela zaštitite laganom pamučnom odjećom!

l Nosite šešir i sunčane naočale!

l Koristite zaštitne kreme (faktor zaštite 30 i više)!

l Izbjegavajte umjetne izvore svjetlosti za sunčanje (solarije)!

l Osobito štitite svoju djecu, jer koža pamti pretjerano izlaganje sunčevim zrakama!

Nikola Kraljik, dr. med., specijalist javnog zdravstva

SAMOPREGLED KOŽE

Provjerite sami svoju kožu od glave do pete:

l Pregledajte svoje lice, vrat, uši i vlasište.

l Možete koristiti češalj ili fen kako biste razmaknuli kosu, tako da možete bolje vidjeti vlasište. U tome vam mogu pomoći ukućani ili prijatelji.

l Pogledajte prednju i stražnju stranu vašeg tijela u ogledalu (možete koristiti i dodatno malo ogledalo). Zatim, podignite svoje ruke i pogledajte svoju lijevu i desnu stranu tijela. Pregledajte laktove. Pažljivo pregledajte nokte, dlanove, podlaktice i nadlaktice.

l Pregledajte stražnju, prednju i bočne strane vaših nogu. Također pogledajte oko genitalija i stražnjicu. Sjedite i pažljivo pregledajte svoje noge, uključujući i vaša stopala, nokte i prostore između prstiju.

l Ovo učinite bar jednom mjesečno!

ZNAKOVI UPOZORENJA

Pravilo ABCDE za procjenu zloćudne preobrazbe madeža:

A. Prethodno pravilna kožna promjena postala nepravilna oblika (asimetrija).

B. Na prethodno oštro ograničenom madežu pojavio se nepravilan i nazubljen rub.

C. U prethodno jednobojnom madežu pojavile se dvije ili više boja.

D. Promjer madeža se povećao

E. Došlo je do uzdignuća madeža u odnosu na okolnu kožu

Primijetite li jedan ili više navedenih znakova, javite se vašem obiteljskom liječniku ili dermatologu radi pregleda i daljnjih postupaka.

Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike