Sport
HNS PRESUDIO

Cibaliju sele u Treću ligu
Objavljeno 25. svibnja, 2018.
U Vinkovcima se nadaju kako nije sve izgubljeno i da će igrati u Drugoj HNL

Nakon čekanja i neizvjesnosti stigla je odluka HNS-a o licencama i razočarala Vinkovčane! Cibalia je prvoligašku sezonu završila na posljednjem mjestu i automatski pala u drugoligaško društvo, no tu nije kraj mukama nogometnog kluba pokraj Bosuta koji sljedeće sezone slavi okrugli 100. rođendan.

Kako stvari stoje, “cibalijaši” bi sljedeće prvenstvo mogli igrati i u rangu nižem od Druge lige. Dugovanja prema bivšim igračima i trenerima nisu podmirena pa je HNS Vinkovčanima uskratio licencu za Drugu HNL i poslao ih u Treću HNL “istok”.

Uvjeti za dobivanje licence su sportski, infrastrukturni, administrativni, stručnog osoblja, pravni i financijski, a Cibalijina dugogodišnja rak-rana je taj posljednji uvijet - financije!

Presudili dugovi

Odluka Komisije za licenciranje razočarala je Vinkovce, no pravila su jasna. Dugo je HNS mnogima gledao kroz prste te je odlučio reći - dosta! Besparica godinama vlada u Genscherovoj, Cibalia ima duga po pitanju predstečajne nagodbe, navodno su problem porez te neisplaćene plaće igračima koji su preko Arbitražnog suda dobili rješenje prema kojemu klub mora isplatiti sve koji ne potpišu odgodu isplate.

- Na žalost, koliko god mi to bilo teško, moram potvrditi kako Cibalia ipak nije dobila licencu za drugoligaško natjecanje. U petak smo i službeno dobili tu odluku i potvrdu Komisija za licenciranje HNS-a. Razlog zbog kojeg nismo dobili licencu svi znaju, to su financije - kazao je predsjednik kluba na odlasku Josip Kuterovac.

Iako se stalno nagađalo kako je najveći problem neisplaćeni dio potraživanja igrača, Kuterovac je podastro nove informacije.

- Riješili smo sve, porezni dug, nagodili smo se s igračima, ali smo kasnili u rokovima i to je problem. Zbog te činjenice klub će uputiti žalbu Izvršnom odboru HNS-a koji donosi konačnu odluku po pitanju licence i zatražit ćemo da preispitaju odluku Komisije za licenciranje i da nam ipak dozvoli natjecanje u Drugoj HNL. Bio bi presedan da oni tu odluku ne prihvate i nadam se kako će Cibalia na kraju dobiti licencu. No, do konačne odluke mi smo trećeligaši - dodao je Kuterovac koji je i jedan od 17 članova Izvršnog odbora HNS-a.

Kuterovac je na kraju još dodao:

- Kao što znate, izabran sam na mjesto predsjednika kako bi premostio rupu do izbora novoga, a taj izbor je bio u planu do kraja sezone. Pokušao sam sve što je u mojoj moći da održim Cibaliju u Prvoj ligi, ali nisam uspio. Dao sam cijeloga sebe u tu misiju, nije uspjelo i zbog toga odlazim bez grižnje savjesti.

Isčekivanje

Težak je nogometni život u Cibaliji. Klub se pred stoti rođendan oprostio od elitnog razreda, a mogao bi preskočiti Drugu i pasti u Treću ligu. U Cibaliji se nadaju da se taj scenarij ipak neće dogoditi, ali pred klubom su dani neizvjesnosti i iščekivanja...

Antun GRGIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike