Novosti
PROMAKNUĆA I ODLIKOVANJA NA DAN ORUŽANIH SNAGA RH

Osječka 201. brigada protuzračne obrane odlikovana za junaštvo
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

U prigodi 27. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana OS RH i Dana Hrvatske kopnene vojske, predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović donijela je odluke o promicanjima, odlikovanjima i pohvalama za pripadnice i pripadnike OS RH, priopćeno je u petak iz Ureda predsjednice.

Promaknuta su 84 pripadnika Oružanih snaga: jedan admiral, jedan general, 13 časnica i 69 časnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. U čin viceadmirala promaknut je kontraadmiral Robert Hranj, a u čin general-bojnika promaknut je brigadni general Siniša Jurković.

Promaknuto je 12 pukovnika u čin brigadira i dva kapetana fregate u čin kapetana bojnog broda: u čin brigadira/kapetana bojnog broda promaknuti su pukovnici Robert Jandriš-Sačer, Mario Kauzlarić, Dražen Levatić, Zdravko Magdić, Krešimir Maras, Marijo Milinović, Damir Novinc, Mario Pleša, Ivica Sertić, Enver Smajli, Branko Tićac, i Darko Vondra te kapetani fregate Zoran Medvidović i Ante Tvrdeić.

Promaknuto je 17 bojnika u čin pukovnika (od njih tri bojnice u čin pukovnice). Promaknuto je 17 satnika u čin bojnika i dva satnika vojna specijalista u čin bojnika vojnog specijalista (od njih tri satnice u čin bojnice i dvije satnice vojni specijalista u čin bojnice vojnog specijalista). U čin viših časnika promaknuto je ukupno 50 časnika od kojih je osam žena. Promaknuto je 19 natporučnika u čin satnika i tri poručnika fregate u čin poručnika bojnog broda (od njih četiri natporučnice u čin satnice). Promaknuto je devet poručnika u čin natporučnika, jedan poručnik korvete u čin poručnika fregate (od njih jedna poručnica u čin natporučnice). U činove nižih časnika promaknuta su ukupno 32 časnika od kojih je pet žena. Ukupno je odlikovano 16 pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske i dvije postrojbe iz Domovinskog rata.

Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodni ugled Republike Hrvatske odlikovan je umirovljeni general zbora Ante Roso.

Redom Nikole Šubića Zrinskog, za junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu odlikovane su 201. brigada protuzračne obrane – Osijek i 1. domobranska bojna Pula. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i iznimnim okolnostima u miru odlikovan je pukovnik Ivica Markanjević. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana odlikovani su satnik Ivica Bekić, satnik Ivica Rašić, satnik Goran Vrgoč, stožerni narednik Zoran Beljo, stožerni narednik Josip-Herwatin Gabrek, stožerna narednica Nina Krnić, stožerni narednik Predrag Samaržija i stožerni narednik Renato Tomljanović. Spomenicom Domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu odlikovani su časnički namjesnik Krešimir Babić, časnički namjesnik Damir Brezovec, stožerni narednik Mladen Glumac, stožerni narednik Jurica Mikšić i stožerni narednik Ivan Orlandini. Medalja "Ljeto 95", za sudjelovanje u toj vojno-redarstvenoj operaciji dodijeljena je stožernom naredniku Zvonimiru Ivančiću.H

Pohvaljeni za čišćenje snijega

Za ostvarene natprosječne rezultate u provedbi zadaća pružanja pomoći institucijama civilne vlasti prilikom čišćenja snijega, pohvalom vrhovne zapovjednice pohvaljeni su satnik Renato Mladina, natporučnik Dražen Lukunić, narednik Mirko Blažević, razvodnik Željko Čatić, razvodnik Dražen Husarić i vojnik Ivan Šinković.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike