Crna kronika
DOBRE VIJESTI IZ MUP-A

nomoreransom.org: Odzvonilo je zloćudnim računalnim programima
Objavljeno 25. svibnja, 2018.
Alat za dekripciju blokiranih računala dostupan je i na hrvatskom jeziku

Godinama se građani bore s računalnim virusima koji, ako ne plate tko zna kome, nikada ne otključaju svoja računala.

Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo je novi alat za dekripciju, odnosno platformu www.nomoreransom.org koja sadrži alate za dekriptiranje blokiranih uređaja žrtava ransomwarea, koja je od sada dostupna i na hrvatskom jeziku. Na stranici se mogu pronaći i savjeti o prevenciji, odnosno kako ne postati žrtva pokušaja ucjene. Jedan takav virus imao je i logo hrvatskog MUP-a.

- Ova novost olakšat će dekripciju hrvatskim građanima, čiji su uređaji zaraženi zloćudnim računalnim programima, tzv. Cryptolockerima, koji kriptiraju sadržaj njihovih datoteka i time onemogućuju njihovu dostupnost. Naime, na navedenoj platformi nalaze se alati uz čiju pomoć mogu pronaći ključeve za dekripciju kako bi im datoteke na blokiranom uređaju postale ponovno dostupne, a bez plaćanja otkupnine počiniteljima koji su im poslali ransomware - navode iz MUP-a.

Navedena platforma postavljena je u okviru projekta “Nema više otkupnine” (No more ransom) koji su u srpnju 2016. godine pokrenuli nizozemska nacionalna policija, Europol, Intel Security i Kaspersky Lab, i to uvođenjem nove razine suradnje između agencija za provedbu zakona i privatnog sektora u borbi protiv ransomwarea.

- Od početka projekta pridružili su se deseci partnera sa svih kontinenata, što pokazuje da je ransomware globalni problem protiv kojeg se treba i želi zajedno boriti. Hrvatska je zemlja partner od 2016. godine, a u projektu sudjeluje ukupno 76 zemalja. Prema statističkim podacima, najviše je posjetitelja iz Rusije, Nizozemske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije i Njemačke. Sada je dostupna na 15 jezika i sadrži 40 besplatnih alata za dekriptiranje - ističu ih policije.

Stranica je jednostavna za korištenje i potrebno je samo učitati kriptirane datoteke, nakon čega će se unutar aplikacije obaviti provjera postoji li dostupno rješenje. Ako postoji, korisnicima će se omogućiti poveznica za preuzimanje (download) rješenja dekripcije. Osim alata za dekripciju, na stranici se mogu pronaći i savjeti o prevenciji kako i sami ne bi postali žrtve pokušaja ucjene.

Sandra LACIĆ
KRAĐA NOVCA I PREKO MOBITELA

Ništa manja opasnost ne prijeti ni kada zlonamjerni softver uđe u mobitele. Kako ističu iz policije, zbog sve većeg oslanjanja na mobilne uređaje, kibernetički kriminalci vide ih kao veliku priliku da se domognu osobnih informacija i novca ili da jednostavno samo nanesu štetu. Stoga razvijaju niz opasnih programa posebno oblikovanih za djelovanje na mobilnim platformama. Na taj način građani mogu izgubiti identitet, novac i privatne informacije, ali i odati podatke svoje tvrtke. Isto tako nestaju i sve fotografije, kontakti, ali i elektronička pošta. Iz policije kažu da će prema predviđanjima na svijetu do 2020. godine živjeti 7,8 milijardi ljudi i da se očekuje da će do tada biti 11,6 milijardi mobilno povezanih uređaja, odnosno više od jednog uređaja po osobi.

zajedništvo

U PROJEKTU SUDJELUJE 76 DRŽAVA

Možda ste propustili...

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri

OSAM OSOBA PRIJAVLJENO ZBOG RATNOG ZLOČINA IZ 1991.

Zlostavljali su civile u Grabovcu

SUDARI I SLIJETANJA S CESTE DILJEM SLAVONIJE

Zbog neopreza vozača u više nesreća ozlijeđeno 11 osoba

Najčitanije iz rubrike