Sport
DOBRO WORLD CUP 2018.

Seligman u finale prošao kroz “ušicu igle“, Aurel prva pričuva
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
U subotnja finala se plasirali Robert Seligman i Filip Ude te Tijana Tkalčec

Vezani članci

GOSPODA NA KONJU S HVATALJKAMA

S tribina će ih gledati Cerar

DOBRO WORLD CUP 2018.

Osijek čini svjetsku gimnastiku boljom

Tri finala i dva statusa pričuve, bilanca je prvoga dana kvalifikacija nastupa hrvatskih gimnastičara na DOBRO World cupu 2018., desetom po redu Svjetskom kupu u Osijeku. U subotnjim finalima, od 17 sati u Gradskom vrtu gledat ćemo Filipa Udea i Roberta Seligmana na konju s hvataljkama i Tijanu Tkalčec na preskoku.

Ude je u kvalifikacijama osvojio drugo mjesto (14.333), bolje plasiran bio je jedino Lee Chih Kai iz Kineskog Tajpeha (15.000). Treće mjesto pripalo je Slovencu Saši Bertoncelju (14.500). Robert Seligman u finale je ušao kao osmi. Odlično je odradio velik dio vježbe. Na kraju, kako nam je komentirao jedan poznavatelj gimnastike, kao da se “ugasio“. Loše je odradio saskok i zaradio je ocjenu 13.967. Drhtali smo neko vrijeme, jer prije kraja još su nastupala trojica gimnastičara. A Robert je tada bio već osmi. No, Nin Reyes iz Dominikanske Republike, Brazilac Machado i litvanski Seligmanov imenjak Robert Tvorogal, nisu imali dovoljno kvalitetne ocjene.

Prevelika želja

- Ne nisam se tresao za plasman. Nakon nastupa bio sam prazan, pa vidjeli ste. Vježba je sjela, neki suci su mi rekli da sam je odradio dobro, a bilo bi to više od 15.0 i sigurno prvo mjesto. Na samom kraju dogodio se trenutak dekoncentracije. Ja taj saskok, iskreno, ne bih niti priznao. Ne, nisam bio umoran, pritisak je bio zbog prevelike želje. Imam 32 godine, imam iskustva, ali i ja sam samo od krvi i mesa. Sad sam se provukao i dužan sam pravu vježbu u finalu - komentirao je Seligman.

Zato je glatko u finale ušao Filip Ude. Među prvima je nastupio u kvalifikacijama i bez brige odgledao suparnike.

- Bio sam stvarno opušten, nikakve si ciljeve nisam postavljao. Posljednjih dana bio sam u grču, ali kada sam predzadnji trening odradio kako treba znao sam da će biti sve u redu. U finalu ću probati svoju najjaču vježbu. Ako je izvedem to je uvijek vrijedno borbe za medalju - kazao je Ude.

I Filip i Robert poželjeli su da u subotu obojica stanu na postolje.

Malo je nedostajalo da u finalu vidimo Aurela Benovića. Izgledi još postoje u slučaju odustajanja nekog od finalista. Nakon vježbe na parteru, u prvoj seriji, zaposjeo je na prvu poziciju. Dugo smo vjerovali da će njegovih 13.933 biti dovoljno. Redom su ga preskakali, jer konkurencija na parteru je žestoka. A Aurelu je ovo prvi nastup u Osijeku. Na kraju ga je ispod crte “spustio“ Talijan Nicola Bartolini, koji je zauzeo četvrto mjesto. Prvi je bio Rus Kiril Prokopev (15.200), ispred Litvanca Kuzmickasa (14.600) i Izraelca Dolgopyata (14.533). Benović može biti ponosan, jer je iza sebe ostavio velike svjetske parteraše poput Izraelca Aleksandera Shatilova i Rusa Denisa Abliazina.

Ipak zadovoljan

- Jako sam zadovoljan s obzirom na to da je to moj drugi nastup na Svjetskom kupu. Malo je bio kraj lošiji, tu sam izgubio te vrijedne desetinke. Išao sam sve ukopavati, možda baš zbog pritiska prvog nastupa to nisam uspio. Ali sam na kraju zadovoljan - rekao je još maloljetni Osječanin kojeg je s tribina gledao njegov stariji kolega i uzor Tomislav Marković.

U finale se plasirala i Tijana Tkalčec na preskoku. Zauzela je šesto mjesto s ocjenom 13.383 (13.433,13.333). Najbolja je bila legendarna 43-godišnja Uzbekistanka Oksana Chusovitina s ocjenom 14.184 (14.267, 14.100). Tkalčec je nastupila posljednja u kvalifikacijama. U tom trenutku osma je bila Ema Kajić koja je zaradila ocjenu 12.934 (13.100, 12.767). Nakon Tijaninog nastupa Čakovčanka je bila šesta, a Ema završila kao deveta.

- Ispunila sam cilj zbog kojeg sam došla u Osijek. Iskreno, uvijek se pitam kako će reagirati moji bubrezi s kojima imam problema. Do subote će biti sve O.K. Idem sa sigurnom varijantom, realno neće to biti dovoljno za medalju. Više će ovisiti o curama, jer konkurencija je odlična - izjavila je Tkalčec.

Subotnja finala su od 17 sati, a danas je drugi dan kvalifikacija od 15 sati.

Krešimir LACKOVIĆ
JAVNO IZVLAČENJE

U Perivoju Kralja Petra Krešimira IV. u petak, nakon drugoga kvalifikacijskog dana održat će se javno izvlačenje brojeva nastupa finalista na svih deset sprava. Izvlačenje je planirano oko 20.30 sati, a na pozornici će se naći svi finalisti.

Tomislav Marković

osječki gimnastičar u “mirovini”

Prenio sam Aurelu osjećaj nastupa u Osijeku, ali on je sam više flegma tip, tako da ga trema ne pere kao mene nekad. Super je to za njega, odradio je odličnu vježbu u kvalifikacijama. Vidi se da još nije svjestan gdje je, što radi i što ga sve očekuje, ali siguran sam to će uskoro postati.

U petak Zwicker i Zelčić

U ženskoj konkurenciji u petak će Hrvatsku predstavljati dvije mlade gimnastičarke Christina Zwicker i Tina Zelčić. Christina će nastupiti na parteru i gredi, a Tina samo na gredi. Mlade Zagrepčanke prvi put će nastupiti u Osijeku, a trener im je nekadašnji gimnastički reprezentativac Marko Brez.

Zajedno gledali kvalifikacije

U muškoj konkurenciji u petak će u kvalifikacijama na preči nastupiti svjetski prvak na toj spravi Tin Srbić i njegov klupski kolega Zagrepčanin Anton Kovačević. Obojica su s tribina odgledali kompletan prvi dan kvalifikacija. Pridružio im se i Tomislav Marković i mladi osječki gimnastičari, a kada je među prvima odradio svoj nastup na tribine se popeo i Filip Ude. Robert Seligman prije svog nastupa družio se s kćerkicom Tijom.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike