Osijek
OVISNOST U DJECE I MLADIH

Čak 35 % srednjoškolaca
kušalo je ili može doći
do neke sintetske droge
Objavljeno 25. svibnja, 2018.
Jedino učinkovito sredstvo u borbi protiv droga su prevencija te edukacija mladih i roditelja - kaže Pakšić

Okrugli stol “Zaštitni i rizični čimbenici u prevenciji ovisnosti kod djece i mladih”, održan jučer u Velikoj dvorani Gradske četvrti Gornji grad, okupio je nekoliko predavača i još toliko slušača, koji su razgovarali o ozbiljnoj temi, drogiranju mladih ljudi, te brojnim teškoćama u prevenciji širenja tzv. lakih droga među mladom populacijom u Osijeku.

Iako je organizator skupa, a to je Centar za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka, najavio kako je namijenjen stručnjacima, u prvom redu psiholozima i pedagozima, te roditeljima i organizacijama koje se bave zaštitom djece i mladih od novih ovisnosti, mi smo nabrojili ukupno osam sudionika. No mali broj zainteresiranih za ovu važnu i goruću društvenu temu ne znači da je ono što je na okruglom stolu bilo izgovoreno neatraktivno čuti.

Sam okrugli stol održan je u sklopu Programa pozitivnog roditeljstva Suncokret, koji izvodi spomenuti Centar za nestalu i zlostavljanju djecu. Kako nam je rekla Melita Bungić, glavni cilj projekta je univerzalna prevencija ovisnosti u djece i mladih. Dodala je da se on provodi u partnerstvu s Gradom Osijekom, a njegovi provoditelji su djelatnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Najzanimljivije bilo je izlaganje Ivana Pakšića, službenika iz Odjela prevencije Policijske uprave Osječko-baranjske, koji je govorio o novim sintetskim drogama iznimno razornog djelovanja, koje su postale pravi hit među osječkim srednjoškolcima. Upozorio je na sveprisutnost tzv. sintetskih kanabioida, čija je osobitost česta promjena farmakološke strukture, što stvara velike probleme pri njihovu uvrštavanju na popis droga. Pakšić je istaknuo kako je velik problem što mladi ljudi u doticaju s tim tvarima nisu upoznati s rizicima, opasnostima i štetnim posljedicama. Dodatni je problem što su policiji vrlo često ruke vezane, jer je ona dužna postupati prema pozitivnim propisima, a spomenuti popis droga uvijek je nepotpun jer se kemijski sastav novih sintetskih droga mijenja na mjesečnoj bazi upravo zbog toga. Prema jednom policijskom istraživanju, upozorio je Pakšić, čak je 35 srednjoškolaca kušalo ili zna za neku novu sintetsku drogu, što je podatak koji zvoni na uzbunu.

- Jedino učinkovito sredstvo u borbi protiv droga su prevencija te edukacija mladih i roditelja o rizičnim faktorima vezanim uz konzumaciju tih droga - istaknuo je Pakšić.

Draško CELING
Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike