Mozaik
AUGUSTE - SVE POPULARNIJI ŽENSKI DUO

Uživamo u glazbi jer
radimo ono što volimo
Objavljeno 25. svibnja, 2018.
Promovirale su novi album “Daleko od svega” i predstavile CD izdanje

Sve popularniji ženski duo Auguste, koji čine Gordana Marković i Ivana Lulić, osvaja hrvatsku glazbenu scenu. Ovih su dana u pratnji svog benda u Zagrebu održale promociju novog studijskog albuma “Daleko od svega” te premijerno predstavile CD izdanje albuma.

Izišao je vaš novi album, kako biste ga predstavile?

Ivana: Novi album napisale smo gotovo odmah nakon objave našeg prvog albuma “Sve što je nekada bilo važno”. Reakcije na njega bile su toliko sjajne i neočekivane da smo bile u apsolutnom kreativnom zanosu i gotovo su sve pjesme za novi album bile završene u samo mjesec dana. Ipak, realizacija albuma i njegovo snimanje jako su nas usporili i opet je ispalo da smo album snimale gotovo dvije godine. “Daleko od svega” drukčiji je jer smo željele evoluirati i u zvuku, ali i u tekstovima. Zapitala sam se što sve možemo napraviti na novom albumu, kako se igrati kreativnošću i u kojem smjeru napraviti odmak od prethodnog rada. Dok smo na prvijencu Gordana i ja slagale aranžmane s našim producentom Tomislavom Šuškom, na novom smo albumu aranžmane stvarali s članovima našeg benda Jerkom Jurinom, Markom Radićem i Mihaelom Kurjančićem. Svatko od njih sluša neku drugu vrstu glazbe pa se sigurno taj utjecaj osjetio i u bendovskim aranžmanima za naš novi album. I dalje smo vjerne našoj prepoznatljivoj, ljubavnoj tematici. Mislim da smo ostale svoje, ali da smo napravile vidljivi odmak od naših početaka.

Gordana: Rekla bih da smo uspjele cijeli album zaokružiti u smislenu cjelinu, što je, naravno, rezultat rada na pjesmama u kratkom razdoblju. Svakom je glazbeniku poseban trenutak kada album napokon ugleda svjetlo dana. Ipak je to rezultat dvogodišnjeg rada, uloženog truda i vremena da se vrlo intimne misli i emocije pretoče u glazbu koja će onda biti dostupna svima. Neobično je što to zaista zvuči kao da dajete ljudima da pročitaju tvoj dnevnik, ali to je ono što ga čini vrijednim u očima onih koji će u tim glazbenim minutama pronaći nešto za sebe.

Kako opisati žanr vaše glazbe, jer ste potpuno drukčije na hrvatskoj glazbenoj sceni?

Ivana: Mi stvaramo čistu pop-glazbu, nema tu filozofije. Ono po čemu se razlikujemo jest to da obraćamo veću pozornost na stihove i poruku koju prenosimo, a u glazbu se trudimo ubaciti ipak više od četiri bazična akorda. Neki to nazivaju inteligentnim popom, ali nisam sigurna što bih mislila o takvoj ladici jer ionako nikad ne bih mogla napisati neku banalnu pjesmicu kojom bih se ponosila. Znam da jednostavnije pjesme ljudima lakše ulaze u uho, ali ja sam komplicirana.

Gordana: Ne pokušavamo se ni u što uklopiti, ne radimo (zasad, ha-ha) glazbu s namjerom da bude što popularnija. Mi zaista pišemo i snimamo nešto što nam se sviđa i u čemu uživamo. To je pop-glazba, samo što nema tipične pop-aranžmane.

Vaši videospotovi uvijek su kreativni i sjajni. Sigurno uživate snimajući ih?

Ivana: Hvala na pohvali! (smijeh) To ipak nije naša zasluga, nego naših redatelja i ostalih suradnika. Nas dvije možda imamo glazbene ideje, ali kad je riječ o vizualnoj umjetnosti, tu baš i ne plivamo, nego se prepuštamo u ruke našim suradnicima. Zasad nisu podbacili. Prije pet godina željele smo što više biti u spotovima, no s godinama smo naučile koliko ta snimanja znaju biti iscrpljujuća pa smo u spotu za posljednji singl “'Kad bi samo znao”' neočekivano završile u nekim cameo ulogama. Možda nas niste ni zamijetili. Više smo se zabavile dok smo bile bez stresa iza kamere i nenašminkane čuvale objektive, brinule se o hrani na setu i tako to.

Gordana: Danas je možda više nego ikada prije važno imati glazbeni spot uz pjesmu. Jednostavno smo tako naučili, okruženi smo sjajnim vizualima, ljudi su naučeni na kvalitetu i nama je svaki put bilo besmisleno pustiti pjesmu na YouTube samo kao audio. Na snimanju spotova uvijek je sjajna atmosfera, a za sve naše dosadašnje redatelje i snimatelje imam samo riječi hvale.

Što rade Auguste kad nisu na pozornici?

Ivana: Puno više svega jer nismo baš toliko često na pozornici. Kako sam krenula u poduzetničke vode, imam dojam da mogu puno kvalitetnije upravljati svojim vremenom, tako da puno pišem i izrazito puno čitam. Znaju me sve tete u kvartovskim knjižnicama. Nisu mi strana ni putovanja pa često nekamo odem ili na odmor ili na koncerte najdražih izvođača u inozemstvo, a sve više i planinarim.

Gordana: Glazba mi je najdraži dio života, najsretnija sam kada se mogu opustiti i svirati, skladati neke nove pjesme. Sudjelovala sam u drugoj sezoni HRT-ove glazbene emisije A-strana, a sada su počele pripreme i za treću sezonu. Dosta nastupam i izvodeći jazz-standarde, a osim toga radim i ustanovi za obrazovanje odraslih jer sam po struci magistra pedagogije i povijesti umjetnosti. Naravno, i ja obožavam svako malo nekamo otputovati i istraživati nove gradove (ha-ha)!

Vladimir GRGURIĆ

album

REZULTAT DVOGODIŠNJEG RADA I TRUDA

NAJBOLJE JE NIŠTA NE PLANIRATI

Planovi za ljeto i nastavak godine?

Ivana: Najbolje se stvari događaju neplanirano. Ljeto ću provesti na otvorenom, na puno sunca, nadam se i moru, ići ću na koncerte u Beč i Budimpeštu, a u dogovoru su i ljetni nastupi Augusta na nekim lijepim mjestima. Svakako pratite društvene mreže benda za više informacija!

Gordana: Slažem se s Ivanom. Nekako sve manje i manje volim striktno planirati stvari, a sada kada pogledam unatrag, zaista se najbolje stvari događaju bez previše planiranja. Za ljeto, što se mene tiče, što više sunca, mora i nastupa i bit će super!

Možda ste propustili...

NA STAGE LEGENDARNOG DINGWALLSA POPET ĆE SE 28. TRAVNJA

Bare & Majke spremaju se osvojiti London

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike