Tehno
SAMSUNG GALAXY S9

Sličan prethodniku, ali s puno novotarija
Objavljeno 25. svibnja, 2018.
Sa svojim posljednjim modelima S serije Samsung je pokazao kako puno pažnje polaže na kvalitetu izrade svojih telefona

Na test nam je stigao Samsungov top-model za ovu godinu, Galaxy S9. Iako je vrlo sličan prethodniku, ipak donosi dosta toga novoga. Samsungovi pametni telefoni oduvijek su dočekivani s određenom dozom nervoznog iščekivanja, ponajprije zbog Samsungova statusa, ali i kampanja kojima se pompozno najavljuje novi model. Sigurno ste to, kao i mi, doživjeli s novim Samsung Galaxy S9 koji se neko vrijeme prije lansiranja naveliko promovirao ističući novosti koje donosi.

Izgled gotovo isti

Prvo što nam svima zaokuplja pažnju je izgled. Kod Samsung Galaxy S9 možemo reći kako taj div nije htio previše eksperimentirati, pa se drži onoga što je dobro, a to je izgled prethodnika. Sa svojim posljednjim modelima top-modela S serije Samsung je pokazao kako puno pažnje polaže na kvalitetu izrade svojih telefona. Takav slučaj je i kod modela S9. Vrlo je sličan prethodniku, utoliko da će manje iskusni korisnici teško uopće primijetiti da je ovo S9, a ne S8. U biti, to je dobro jer ako ste imali S8 u rukama, onda znate kako je riječ o vrhunski složenom telefonu. Kod modela Galaxy S9 priča je, iako vizualno slična, ipak drugačija. Materijali su kvalitetniji, a to znači manje brige u slučaju pada. Zbog uporabe boljih materijala porasla je nešto i masa uređaja, no malo dolje ili gore, nikoga ne brine previše, jer telefoni su odavno odveć veliki da bi nas to pretjerano zanimalo. U pogledu materijala, tu je samo staklo i metal (aluminij). Dakle, luksuz kakav se i očekuje. Odlično je i da su utori i tipke zadržani od prethodnika, no u nešto drugačijem rasporedu. Posebno nas je to razveselilo za 3,5-milimetarski priključak kojeg se svi odriču u posljednje vrijeme. Prednjim dijelom dominira zaslon, stražnjim kamera i čitač otiska prsta, donja strana rezervirana je za 3,5-milimetarski ulaz za slušalice i USB-C priključak, dok bokovi donose standardno tipku za uključivanje, tonove i tipku za AI pomoćnika (o kojoj ćemo nešto kasnije). U pogledu dizajna, Samsung Galaxy S9 još je jednom pokazao kako je u samom vrhu izrade pametnih telefone i definitivno će kao i do sada biti jedan od najpoželjnijih.

Kamera je nova

Po uključivanju telefona dočekuje nas golemi zaslon. Galaxy S9 ima isti 5,8-inčni 18,5:9 Infinity Display s kojim nas je upoznao S8. I dok su rezolucije jednake (2960×1440, 529ppi), ukupno iskustvo prikaza se na S9 poboljšalo. Zaslon je nešto svjetliji, a to osigurava i znatno bolju vidljivost na izravnom sunčevom svjetlu. Boje su živahnije, a da nisu prezasićene ili neprecizne. Sve u svemu, ovo je jedan od najboljih zaslona na pametnim telefonima koji ćete ikada vidjeti. I dok je većina toga u izgledu telefona i prvih dojmova slična prethodniku, kamera je ona koja je drugačija. Ako se sjetite najava telefona o kojima smo pričali u uvodu, upravo je kamera bila ta koja je najčešće spominjana kao nešto potpuno novo. Stražnja kamera donosi tako samo 12 MP, ali ono što je najvažnije je da ima otvor blende f/1.5-2.4, veličinu senzora od 1/2.5, piksela od 1.4 μm, a tu su brojne tehnologije poput Dual Pixel PDAF i OIS, te HDR. Mehanički element proširuje blendu na f/1.5, a kad je kamera u automodu, zamjena se događa automatski, ako svjetlo u okruženju padne ispod 100 luxa. To je poprilično dobra značajka za pametni telefon, a f/1.5 postavlja novi rekord u veličini otvora blende na pametnim telefonima. Ako se pitate kakve su fotografije, po našem sudu, a sigurno i kako se očekuje, među najboljima su koje telefoni nude. Osim kamere, još jedna značajka bila je stavljena u prvi plan. S9 donosi mogućnost zvanu AR Emoji. Ako je netko bio u medijskom vakuumu u posljednje vrijeme, onda sigurno ne zna da je riječ o aplikaciji za izradu smajlića od samoga sebe ili bilo kojeg drugog od ponuđenih po ekspresijama vlastitog lica uz animiranje i slične mogućnosti. Koliko je to korisno, nismo sigurni, ali da je zabavno - je. Kako bi se sva zabava, ali zadatci odvijali bez zadrške, podršku u radu pruža danas jedan od najbržih procesora Qualcomm Snapdragon 845, ali može biti i Exynos 9810 Octa. Bez obzira na to koji je, uparen je s 4 GB radne memorije i pregršt prostora za pohranu, od 64 do 256 GB.

Android Oreo

Kad upalite Galaxy S9 prvi put, odmah će vas pozdraviti Bixby, što je siguran znak da je Samsung usredotočen na svog AI pomoćnika. Iako nisu svi oduševljeni AI pomoćnikom unutar telefona i zapravo ga malo ljudi koristi, dokaz tome je i da je Samsung prije nekoliko mjeseci dodao mogućnost da se Bixby gumb na S8 onemogući. Možda na engleskom govornom području takvi pomoćnici imaju više smisla, ali u Hrvatskoj mislimo da ih malobrojni koriste. Sustav je Android 8.0 Oreo presvučen u privlačno Samsung sučelje, a ako ste već koristili Samsungove telefone, bit će vam sve poznato. Za kraj spomenimo autonomiju od cijelog dana, te cijenu od oko 6000 kn koja je u rangu s drugim top-modelima. Za one koji traže ovakav telefon, S9 je obvezna stanica.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike