Kultura
26. SVIBNJA U SVOJOJ ŽUPI

PIM-ovci pjevaju spirituale za kraj pjevačke sezone
Objavljeno 25. svibnja, 2018.

Zbor mladih Preslavnoga Imena Marijina Osijek za kraj pjevačke sezone predstavlja projekt - Pimovci pjevaju spirituale. Vođeni biblijskim stihom “a povrh svega – ljubav”, nakon višemjesečnih priprema PIM-ovci će u subotu, 26. svibnja, u 20 sati u svojoj donjogradskoj župnoj crkvi izvesti zanimljiv program, sastavljen od originalnih crnačkih duhovnih pjesama i njihovih hrvatskih inačica.

- Iako stvoreni na američkim plantažama, gdje su prvi robovi iz Afrike spojili urođene složene ritmove s kršćanskim melodijama i stihovima, spirituali su duboko prodrli u europsku, pa tako i hrvatsku, crkvenu glazbu. Stoga nije čudno da su negro spirituali, ili crnačke duhovne pjesme, od samih početaka našega zbora našli nezamjenjivo mjesto na misnom, ali i koncertnom repertoaru – govori zborovođa Jure Smajić te dodaje kako je pripremati ovakve projekte s popularnim repertoarom pravo zadovoljastvo za mlađe pjevače, ali nikako i manje zahtjevno od “ozbiljnog” repertoara.

- Svaki koncert nosi svoju težinu. Popularni repertoari imaju otežavajuću okolnost jer su sastavljeni od svojevrsnih hitova. Melodije koje publika poznaje, odnosno već ih ima u uhu, zahtijevaju posebnu koncentraciju i potpuno predanje pjevača kako bi ponovno oduševile slušatelja. Nadamo se da ćemo i ovaj put u tom uspjeti - dodaje Smajić!

Za ovu priliku omiljenim crnačkim pjesmama mladi su pjevači našli atraktivne aranžmane te se bacili na uvježbavanje ovog nesumnjivo još jednoga pimovskog hit-koncerta. U subotu će 30-ak zboraša i njihove soliste pratiti instrumentalni trio sastavljen od klavijatura, kontrabasa i udaraljki. Zborom ravna dugogodišnji voditelj Jure Smajić. N.Vek.

Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

Najčitanije iz rubrike