Sport
DOBRO WORLD CUP

Pokazat ćemo Ceraru
kako se to vježba!
Objavljeno 24. svibnja, 2018.

Sve je isto kao lani. Zapravo, sve je još bolje negoli prošle godine. I tako od 2009. godine, kada je u Gradskom vrtu započela jedna lijepa priča koja traje do danas. I doživjet će ovih dana svoje deseto izdanje. Današnjim kvalifikacijama u Osijeku započinje gimnastički DOBRO World Cup. Lijepa praksa, dan uoči natjecanja, s novinarima se druže članovi hrvatske gimnastičke reprezentacije. Svake godine to je jedna od najbolje posjećenih “presica” u gradu. Iznimka nije bila ni ove godine.

Devet aduta

Hrvatsku će na desetom Svjetskom gimnastičkom kupu predstavljati četiri gimnastičarke i pet gimnastičara. Gimnastičarke će predvoditi iskusna Tijana Tkalčec, koja će zajedno s Emom Kajić već danas od 15 sati nastupiti u kvalifikacijama na preskoku. Prvi put osječkoj publici u petak će se predstaviti Christina Zwicker, koja će nastupiti na parteru i gredi, te Tina Zelčić (greda). Obje su mlade Zagrepčanke, inače učenice nekadašnjeg gimnastičkog reprezentativca Marka Breza, iz one poznate generacije gimnastičara rođenih 1986. godine. Iz te kasnije nazvane “černobilske generacije”, jer se iste godine kada su se rodili naši kasnije najbolji gimnastičari dogodila teška nuklearna nesreća, u gimnastičkoj reprezentaciji preostali su Robert Seligman i Filip Ude. Njih dvojica danas će nastupiti u kvalifikacijama na konju s hvataljkama i biti veliki hrvatski aduti. U međuvremenu stigli su ili stižu “neki novi klinci”. Prvi put pred domaćom publikom nastupit će tako hrvatski gimnastičar koji ima titulu aktualnog prvaka svijeta. Tin Srbić, svjetski prvak iz Montreala 2017. godine, u Osijeku će braniti naslov pobjednika također ostvaren u godini svoga najvećeg uspjeha. Na preči će uz Srbića nastupiti i njegov klupski kolega iz Zagreba Anton Kovačević. Nije ga bilo u Osijeku četiri godine, prošle godine otkazao je nakon teškog pada u finalu Europskog prvenstva. Ove godine je spreman pokazati što može i, ako treba, “pohrvati” se sa svojim prijateljem Tinom Srbićem. Prvo u petak u kvalifikacijama na preči, a onda vjerujemo i u nedjelju u finalu na istoj spravi. Danas će svoj premijerni nastup u službenoj konkurenciji u Osijeku imati Aurel Benović. Nakon Roberta Seligmana, Tomislava Markovića i Andreja Korosteljeva, četvrti Osječanin koji će imati čast nastupiti u svjetskoj klasi pred domaćom publikom. Aurel je inače još po dobi junior, u srpnju će napuniti 18, ali je zato u svom prvom medijskom nastupu uoči Svjetskog gimnastičkog kupa bez okolišanja najavio:

- Cilj mi je ući u finale, a onda boriti se za medalju - rekao je Aurel koji je priznao da ima malu tremu.

Optimizma nije manjkalo ni kod ostalih gimnastičarki i gimnastičara. Dozu opreza ipak je poslala Tijana Tkalčec, koju muče problemi s bubrezima, zbog čega je napravila čak i stanku.

- Vjerujem samo da mi neće biti gore, neka stagnira kao danas - pričala je Tijana, koja će kao i njezina riječka kolegica Ema Kajić konkurenciju imati u živoj legendi, Uzbekistanki Oksane Chusovitinoj.

- Žena je u veteranskim godinama, ne mogu zamisliti da ću s njezine 42 ili 43 godine raditi skokove kakve ona danas radi. Doista, možemo joj svi skinuti kapu. Netko zbog koga vrijedi doći u dvoranu.

Po pobjede

Kapu će u subotu mnogi skinuti Miroslavu Ceraru. Gimnastičkoj legendi, dvostrukom olimpijskom pobjedniku na konju s hvataljkama. Kada smo mu spomenuli kako će doći Filip Ude, kroz smiješak je odgovorio:

- Nadam se kako ćemo mu pokazati kako se vježba na konju s hvataljkama!

U svakom slučaju bit će on velika inspiracija svima. Posebno Robertu Seligmanu, koji u Osijeku još nikada nije pobijedio. U prethodnih devet izdanja ima čak četiri druga mjesta.

- Uvijek idem na pobjedu, pa tako i ove godine. Naravno, neke stvari će se pitati i Filipa. Ali, bilo bi lijepo da zajedno budemo na postolju. Bio bi to sjajan poklon za jubilej - rekao je Seligman.

Za razliku od Roberta, pobjedu u Osijeku ima Tin Srbić. Svjetski prvak na preči bit će jedna od zvijezda natjecanja. Poželio je ponovno osjetiti atmosferu kao prošle godine. Poželjeli smo nešto slično i mi. I danas i sutra kada su od 15 sati na rasporedu kvalifikacije, ali posebno u subotu (od 17 sati) i nedjelju (14 sati) tijekom finalnih natjecanja. Sa što više, vjerujemo, hrvatskih predstavnika.

Krešimir LACKOVIĆ

Tijana Tkalčec

preskok

Drago mi je što sam na desetom Svjetskom kupu u Osijeku, kao što mi je bilo drago što sam nastupila i na prvom natjecanju u Gradskom vrtu. Što se tiče mojeg zdravstvenog stanja, nadam se da se neće pogoršavati i da ću moći nastupiti bez problema. Nadam se da ću uspjeti izboriti finale.

Ema Kajić

preskok

Prošle godine plasirala sam se u finale, završila sam natjecanje kao sedma. Konkurencija je i ove godine dosta jaka, bit će teško popeti se na postolje, ali nadam se kako ćemo Tijana i ja u subotu nastupiti u finalu.

Tin Srbić

preča

Volim nastupati u Osijeku, domaća publika i posebna atmosfera daju mi dodatnu energiju. Imao sam nedavno neku ozljedu ramena, ali nadam se da će sve biti OK. Samo neka odradim sve što znam, to će sigurno biti dovoljno za finale, a onda u finalu slijedi mi borba za prvo mjesto.

Anton Kovačević

preča

Posljednji put u Osijeku sam bio prije četiri godine i uvijek sam se ovdje najbolje osjećao. Bit će zanimljivo natjecanje. Ozljeda je, srećom, iza mene. Spreman sam na borbu.

Robert Seligman

konj s hvataljkama

Imam u Osijeku četiri druga mjesta i nadam se da je moguće pobijediti već ove godine. Osijek mi je najteže natjecanje, teže negoli kada “podignem ruku” na Svjetskom prvenstvu. Lijep bi bio poklon za desetu obljetnicu kada bismo se Filip Ude i ja našli na pobjedničkom postolju.

Filip Ude

konj s hvataljkama

U Osijeku sam 2014. godine prvi put pobijedio na Svjetskom kupu na konju s hvataljkama. Ove godine sam u dobroj formi, neopterećen sam, trebam odraditi najbolje što mogu.

Aurel Benović

parter

Premda mi je ovo prvo natjecanje pred domaćom publikom u Osijeku očekivanja su velika. Nadam se prije svega ulasku u finale. Neće to biti lako jer u Osijek uvijek dolaze ponajbolji gimnastičari svijeta, a posebno na parteru.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike