Novosti
RASPOLOŽENJE GRAĐANA

Potpora Europskoj uniji u većini članica raste, a u Hrvatskoj pada
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
Unatoč Brexitu, bilježi se najveća potpora Uniji još od 1983. godine

Novo istraživanje Europskog parlamenta, objavljeno godinu dana prije europskih izbora koji će se održati u svibnju 2019. godine, potvrđuje stalni rast potpore građana Europskoj uniji. No, ne i hrvatskih građana - u našoj je zemlji ta potpora u padu.

Rezultate Eurobarometra u utorak predstavio je predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani. Istraživanje je provedeno u travnju, na uzorku od 27.601 ispitanika iz 28 zemalja članica. Rezultati otkrivaju kako u prosjeku 60 posto građana vjeruje da je članstvo u Uniji pozitivno za njihovu zemlju, a dvije trećine ispitanika drži da njihova zemlja ima koristi od članstva u Europskoj uniji. Unatoč Brexitu, to je najveći zabilježeni postotak potpore Uniji još od 1983. godine.

Gotovo trećina ispitanika već zna datum sljedećih europskih izbora, a 50 posto zanima se za izbore. Općenito, proces “Spitzenkandidaten” - postupak u kojemu europske političke stranke unaprijed imenuju pojedine članove Komisije kao svoje vodeće kandidate za funkciju predsjednika Komisije - percipira se kao pozitivan razvoj za europsku demokraciju. Gotovo polovina ispitanika izjašnjava se da ih taj isti proces uvelike motivira na glasanje. Gotovo tri četvrtine građana žele da takav proces odabira kandidata poprati stvarna debata o europskim temama i budućnosti EU-a.

Glavnina je ispitanika i dalje zadovoljna načinom na koji demokracija funkcionira u njihovoj zemlji (55 %) i u EU-u (46 %), a polovina ispitanika ne smatra pojavu novih stranaka ili političkih pokreta usmjerenih protiv establišmenta kao prijetnju demokraciji. Većina ispitanika (56 %) vjeruje da takve nove političke stranke mogu biti nositelji promjene, a 70 % ispitanika upozorava nove stranke da “samo biti protiv nečega ne poboljšava ništa”.

Gotovo polovina hrvatskih građana (49 %) neutralno misli o članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, a 36 % ispitanika drži da je to za zemlju dobra stvar (u odnosu prema europskih 60 %). Smanjenje je to od 7 posto u odnosu prema istraživanju iz listopada 2017. godine. No, s druge strane, na pitanje jesu li zadovoljni kako fukcionira demokracija u EU-u, u postotku je više pozitivnih i manje negativnih odgovora među hrvatskim ispitanicima, nego na razini cijeloga EU-a. Većina ispitanika iz Hrvatske (59 %) misli da je njihov glas bitan u EU-u, no istovremeno njih 46 % smatra da se stvari u Uniji kreću u lošem smjeru. Kao prioritete o kojima bi se trebalo raspravljati tijekom kampanje za nadolazeće europske izbore, građani Hrvatske izdvojili su borbu protiv nezaposlenosti mladih (68 %), gospodarstvo i rast (61 %), socijalnu zaštitu građana EU-a (48 %) te prava potrošača i sigurnost hrane (34 %). I većina naših građana nove stranke i političke pokrete vidi kao nositelje stvarne promjene (72 %) i nositelje novih rješenja (68 %) te njih 58 % drži da ti pokreti i stranke nisu opasnost za našu demokraciju.

Igor BOŠNJAK
BITNO: BORBA PROTIV TERORIZMA I NEZAPOSLENOSTI MLADIH

Upitani o specifičnim temama koje ih zaokupljaju, ispitanici u europskoj izbornoj kampanji najviše žele čuti o borbi protiv terorizma (49 %), a slijedi rješavanje nezaposlenosti mladih (48 %), imigracija (45 %) te gospodarstvo i rast (42 %). Približno trećina Europljana navodi borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu okoliša (35 %), a promicanje ljudskih prava i demokracije, kao i socijalna zaštita europskih građana, zastupljeno je kod 32 % ispitanika. Sveobuhvatno, istraživanje ukazuje na rastući interes za Europsku uniju, kao i rastuće uvjerenje da građani mogu kreirati budućnost ako glasaju na izborima sljedeće godine.

60

posto građana u Europskoj uniji drži da je članstvo pozitivno za njihovu zemlju

36

posto ispitanika u Hrvatskoj misli da je članstvo u EU-u za našu zemlju dobra stvar, što je smanjenje od 7 posto u odnosu prema listopadu 2017.

Možda ste propustili...