Novosti
RASPRAVA U SABORU

Stazić: SDP je sve predao u arhive
Objavljeno 24. svibnja, 2018.

U SDP-u nema nepredane arhivske građe, Socijaldemokratska partija Hrvatske svu je dostavila državnom arhivu, poručio je u srijedu SDP-ov Nenad Stazić, nakon što je Zlatko Hasanbegović (Nezavisni za Hrvatsku) “otkrio” da je u prikupljenim popisima arhivskog gradiva i ono SDP-ovo. "Gle čuda, to je i SDP, iako su do jučer tvrdili da nemaju ništa", primijetio je Hasanbegović u saborskoj raspravi o izvješću o prikupljenim popisima arhivskog gradiva dostavljenog na temelju “Mostovih” izmjena Zakona o arhivskom gradivu.

Stazić tvrdi da je 1990. u SDP-u forimirana komisija koja je predala ukupnu arhivsku građu koju je ta stranka imala. Ta je dokumentacija, opisao je, zauzimala cijeli kat u Kockici, bila je u kutijama koje komisija nije pregledavala, nego je s arhivom dogovorila preuzimanje. Često se čuje da ima još nekakve građe koja nije predana. Nema u SDP-u ni papirića, sve je predano u državni arhiv, naveo je Stazić. Izvješće o prikupljenim popisima arhivskog gradiva, objasnio je državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, obveza je proizišla iz lanjskih izmjena Zakona o arhivskom gradivu, gdje je jedan od ciljeva bio učiniti arhivsko gradivo dostupnim, posebice ono u razdoblju 1945. do 22. prosinca 1990. godine. U izvješće je uključeno svih 18 nadležnih arhiva, tako da se može pratiti kome je sve upućeno, tko je sve dostavio i o kojem se arhivskom gradivu radi, rekao je Poljičak.

Miroslav Tuđman (HDZ) apostrofira kako je izvan nadležnosti više od 37.000 dužnih metara gradiva, da za njegovu pohranu treba najmanje 5500 četvornih metara. To je realnost s kojom se trebamo suočiti, poručio je zastupnik.H

Možda ste propustili...

POTPORE ZA BOLJE UVJETE STANOVANJA

Pomoć mladim poljoprivrednicima