Svijet
NARUČILI 12.000 ARMBRUSTA

Srbija uznemirena zbog Vojske Kosova
Objavljeno 24. svibnja, 2018.

Najava Prištine kako se privode kraju pripreme za transformiranje kosovskih sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova izazvala je uznemirenost i zabrinutost u Srbiji, pa je srpski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio kako je “zabrinut”, ali ne i “uplašen” i poručio kako bi “bilo dobro da njihovi nalogodavci - oni koju su sudjelovali u stvaranju kosovske neovisnosti, utječu na svoje štićenike da se ponašaju ozbiljnije i odgovornije - to je naša molba”.

Kako javlja prištinska Koha, a prenose mediji u Srbiji, međunarodna zajednica upozorila je Prištinu kako iz postupka odlučivanja o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku ne treba isključiti glas Srba i traži da to ne učini bez ustavnih amandmana, a kosovski Srbi su prije nekoliko dana rekli kako u skupštini neće dati svoj glas za preustroj sigurnosnih snaga u Vojsku Kosova.

Beogradski provladin dnevnik Večernje novosti doznaju kako “vlasti u Prištini, uz pomoć saveznika iz NATO-a, uveliko pripremaju operaciju nasilnog preuzimanja graničnih prijelaza na srpsko-kosovskoj granici na sjeveru Kosova kako bi tako simbolički potvrdile suverenitet”.

- Prema našim informacijama, u ovaj plan uključeni su najviši dužnosnici Kosova, a upad na Jarinje i Brnjak operativno se razrađuje i u američkoj bazi Bondsteel. Izvori Novosti prenose kako je cilj akcije koju bi vodile Kosovske sigurnosne snage (moguće da u međuvremenu prerastu u vojsku) proizvesti psihološki efekt kod Srba na sjeveru, odnosno dojam kako su odsječeni od Srbije – pišu Večernje novosti i strahuju kako bi se ova akcija mogla provesti uz prešutnu suglasnost misije Eulexa kao prije mjesec dana kada su kosovski specijalci ROSU uhitili i izbacili iz zemlje direktora Ureda za Kosovo srpske vlade Marka Đurića zbog nezakonitog ulaska na Kosovo.

Novosti navode neimenovani “dobro obaviješteni izvor” kako su Albanci “naručili 12.000 komada lakog raketnog bacača Armbrust, vjerojatno strahujući od odgovora Beograda”. Naime, procjena je kako srpska vojska “ne bi mirno gledala eskalaciju nasilja”, a do važnih točaka na sjeveru najučinkovitije bi se, zbog konfiguracije terena, moglo doći oklopnim vozilima, a upravo Armbrust, iako nije zadnja riječ tehnike, razvijen je još 70-ih, “važi za pouzdano sredstvo za djelovanje protiv tenkova, utvrđenih objekata, ali i žive sile”. Kosovo, doznaje prorežimski dnevnik, namjerava nabaviti i pet višenamjenskih letjelica i piloti se već obučavaju u Turskoj.M.Flego

Multietnička vojska?

Kosovski predsjednik Hashim Thaci ponovio je kako će Kosovo formirati svoju vojsku i Beograd “neće imati pravo veta nad tom odlukom”.

- To će biti profesionalna vojska, prema NATO standardima i, što je još važnije, multietnička vojska. Čak i danas je multietnička. Deset posto trupa dolazi od manjina, pet posto su kosovski Srbi. Napravit ćemo vojsku uz svu koordinaciju s partnerima, ali Srbija neće imati pravo veta nad ovom odlukom - rekao je Thaci.

Najčitanije iz rubrike