Regija
PROSLAVLJEN DAN OPĆINE BOŠNJACI

Blagoslovljena kapelica na mjestu “krvavih izbora”
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

BOŠNJACI - Bošnjaci su proslavili Dan općine i prisjetili se 22. svibnja 1897., kada su u tome selu održani “krvavi bošnjački izbori”, na kojima su se, u borbi za nacionalni i kulturni identitet, mještani usprotivili mađarskoj imperijalističkoj politici bana Khuena Hedervaryja. Toga je dana na izborima za narodne zastupnike došlo do krvoprolića u kojem su žandari i vojska ubili devet osoba, a desetci su poslije osuđeni na robiju kao pobunjenici protiv kralja i države. U spomen na žrtve taj je dan proglašen Danom općine Bošnjaci.

U nazočnosti brojnih uzvanika u Domu kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, na kojoj je načelnik Andrija Juzbašić izvijestio o brojnim aktivnostima i infrastrukturnim projektima koji su realizirani ili se provode radi podizanja kvalitete života na tome području.

- U protekloj godini Općina Bošnjaci napravila je velike pomake u korištenju fondova EU-a, ali i povlačenju nacionalnih sredstava iz raznih ministarstava. Više od 2,9 milijuna kuna odobreno je Općini Bošnjaci za program Zaželi, kojim je zaposleno 20 žena, administrator i voditelj programa, koji se brinu za približno stotinu korisnika - kazao je Juzbašić.

Iz Mjere 7.2.1 za nerazvrstane ceste povučeno je milijun kuna za Cestu Josipa Babogredca, a kandidrana je i Slavonska kuća za ruralni razvoj u vrijednosti od 7,3 milijuna kuna. Juzbašić je pohvalio suradnju s Gradom Otokom, gradonačelnikom Josipom Šarićem i otočkom razvojnom agencijom u provođenju zajedničkog projekta “Vrata Spačvanskog bazena”, u sklopu kojega će biti izgrađena županijska cesta Bošnjaci - Otok i osnovana zajednička turistička agencija. Riječ je o originalnoj turističkoj priči, a ključna su poveznica otočki Virovi i bošnjački Vjerovi, prirodni fenomen i zaštićeni krajolik, koji su više od 70 posto omeđeni šumom hrasta lužnjaka.

U sklopu programa obilježavanja Dana općine položeni su vijenci i blagoslovljena kapelica sv. Josipa na križanju Strossmayerove i Mihanovićeve ulice, gdje se u svibnju 1897. dogodilo krvoproliće. M. Lešić Omerović

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike