Osijek
MINISTARSTVO KULTURE LJUTITO NA KBC OSIJEK:

Dozvolu za prodaju vile Batory smo dali, ali oni niti je prodaju niti održavaju
Objavljeno 24. svibnja, 2018.

Ministarstvo kulture oštro je demantiralo KBC Osijek, koji je za naš list ustvrdio da i dalje čeka dozvolu Ministarstva zdravstva i Ministarstva kulture za prodaju objekta bivše ortopedske bolnice, točnije vile Batory, na uglu Reisnerove i Radićeve ulice u Osijeku, a što je navodno zatražio još prije više od godinu i pol.

- Ministarstvo kulture je dana 12. veljače 2018. zaprimilo upit Ministarstva državne imovine vezano za dostavljenu ponudu za prodaju nekretnine od strane KBC-a Osijek. Dopisom od 5. ožujka 2018. godine Ministarstvo kulture izvijestilo je Ministarstvo državne imovine o statusu predmetne nekretnine kao pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, kao i da na predmetnoj nekretnini nije bilo ulaganja iz državnog proračuna s pozicija Ministarstva kulture, te da sa stajališta zaštite kulturnih dobara nema zapreke za prodaju navedene nekretnine. Ocjena o interesu Republike Hrvatske za korištenje prava prvokupa prepuštena je Ministarstvu državne imovine u čijoj je nadležnosti između ostalog stjecanje i prodaja državne imovine - stoji u služebnom odgovoru Ministarsva kulture.

Neslužbeno su nam iz ovog Ministarstva potvrdili i da su već dva puta dali istu dozvolu KBC-u, ali i da su nezadovoljni stanjem u kojem se vila Batory nalazi.

- Bolnica je vlasnik kulturnog dobra pod zaštitom i dužna ga je održavati, ali oni to ne čine i ovaj je objekt sada već u takvom stanju da bi se uskoro mogao i urušiti. Isto tako, oni u slučaju prodaje, prije negoli je ponude Gradu i Županiji, nekretninu moraju prvo ponuditi na prodaju Ministarstvu državne imovine, a tek onda bilo kome drugom. Zanimljivo je da je je vila prvotno u okviru povrata nacionalizirane imovine bila vraćena nasljednicima obitelji Batory, koji su ovdje željeli urediti sanatorij. No, bolnica se žalila zbog oduzimanja objekta i dobila spor, odnosno nekretninu je ponovno vratila u svoje vlasništvo. A sada niti ju održavaju niti su našli kupca. Uistinu je žalosno da se ovako raspolaže kulturnim dobrima - neslužbeno je komentirao naš izvor iz Ministarstva kulture.

Podsjetimo kako je riječ o zdanju s početka 20. stoljeća u kojem se godinama nalazila Ortopedska bolnica, a nakon što je KBC Osijek izmjestio svoj odjel, ova nekretnina stoji napuštena. N. Z. Eberhard

Žalosno je da se ovako raspolaže kulturnim dobrima, komentirao je naš izvor iz Ministarstva kulture

Možda ste propustili...

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike