Kultura
FILOZOFSKI TEATAR, 27. SVIBNJA

Slavna nobelovka Herta Müller u HNK-u
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

ZAGREB - Potvrđujući se kao jedan od najvažnijih kulturnih programa u Hrvatskoj, a i šire, Filozofski teatar u HNK-u u Zagrebu u nedjelju, 27. svibnja, ugošćuje slavnu književnicu Hertu Müller.

Rođena je u Rumunjskoj 1953., u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru studira njemački i rumunjski jezik s književnošću. U vrijeme zloglasne Ceausescuove diktature zauzima se za slobodu govora, a već s prvim knjigama ima problema zbog cenzora. Nedugo nakon toga otpuštena je s mjesta prevoditeljice u tvornici jer je odbila suradnju s rumunjskom tajnom službom. Kako joj je zbog kritike diktature uskoro zabranjeno objavljivanje u Rumunjskoj, 1987. emigrira u Berlin, gdje živi i danas. Njezin se angažman nastavio i na Zapadu pa se tako ispisala iz Njemačkoga PEN-a jer nije htjela biti u istom društvu s piscima iz bivšeg DDR-a koji su surađivali s tajnim službama.

Većina djela Herte Müller govore upravo o aspektima života u vrijeme totalitarizma. Na hrvatski jezik prevedena su njezina djela “Da mi je danas bilo ne susresti sebe”, “Ljuljačka daha”, “Remen, prozor, orah i ruže”.

Nakon niza njemačkih i međunarodnih nagrada, Herta Müller je 2009. dobila Nobelovu nagradu za književnost. U objašnjenju Kraljevske akademije u Stockholmu stoji kako Herta Müller “jezikom komprimiranim poput poezije i iskrenim kao u prozi, opisuje i analizira svijet razvlaštenih”.

Razgovor s Hertom Müller vodit će urednik i voditelj tog programa, filozof Srećko Horvat. Iduća je gošća Filozofskoga teatra (17. lipnja) Hito Steyerl, nedavno proglašena jednom od “najmoćnijih umjetnica današnjice” - najavljuju iz HNK-a. N.Vek.

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente