Mozaik
SLATINSKI ŠKOLARCI

Prijavili vrt na “Najljepše školske vrtove” HRT-a
Objavljeno 24. svibnja, 2018.

Industrijsko-obrtnička škola Slatina prvi puta prijavila je svoj vrt na natječaj dugogodišnjega projekta Hrvatske radiotelevizije “Najljepši školski vrtovi” za 2018. godinu. U projekt je uključeno Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a pokrovitelji su Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo poljoprivrede i brojni donatori.

Uz svakodnevni posao održavanja čistoće u zgradi Industrijsko-obrtničke škole i oko nje, Ružica Pekar odlučila je uljepšati svoju radnu sredinu, ali i prostore gdje se najviše zadržavaju učenici škole. Uz savjete, dogovore i pomoć svojih kolegica i profesora škole, Ružica je uspjela ispred školske zgrade urediti prostor uz koji građani zastaju i otvoreno izražavaju divljenje. Budući da škola nema svoje ograđeno dvorište niti vrt, nego bez ikakve ograde graniči s javnim gradskim prostorom, uređeni školski okoliš otvoren je pogledima i kritikama građana, a one su sve bolje.

– Volim se baviti uređenjem vanjskih prostora, to radim i kod svoje kuće pa sam dio iskustava prenijela i u školu. Obično smo u nekom poslu onoliko uspješni koliko volimo taj posao. Naravno, mnogo su pomogli profesori Jasna Varga i Slaven Zelenka sa svojim učenicima stolarske struke, Vedran Runje s učenicima načinio je nosače za cvijeće, a pomagali su i brojni drugi. Dolaskom lijepog vremena učenici se mnogo manje zadržavaju u školskim prostorima pa se oni manje prljaju, a čistačice imaju manje posla. Zato im više vremena ostaje za vanjske poslove. Vani smo, na zraku, opustimo se za vrijeme odmora i jednostavno naiđu različite ideje kako neki kutak učiniti ljepšim. Kad smo sadili cvijeće, vrlo rado su pomagali i učenici. Ne mogu nikoga posebno izdvojiti, ali među njima bilo je mehaničara, konobara, stolara, prodavačica, krojačica… - priča Ružica.

Radove u školskom vrtu obavljali su također učenici i nastavnice, članovi Učeničke zadruge “Obrtnik”, koju vodi Jasna Varga, a koja broji 36 stalnih i 19 povremenih članova u sedam sekcija. Oni su zasadili više vrsta cvijeća i tako obogatili prostor ispred škole, a bojili su i postavljene klupe. Voditeljica Varga ističe da je sve postavljeno od recikliranih materijala, a svoj doprinos uređenju dali su i Ernest Balta, Melita Crnković, svi članovi i voditelji zadružnih sekcija. Ružica Pekar kaže da su učenici pomogli i u prikupljanju starina, bazirajući se na drvo i keramiku ili glinu.

– Nismo htjeli kamenjar jer to nije pejzaž karakterističan za naše podneblje. Iz Voćina smo dobili malč, koji su nam dovezli Goran Ivezić i Tomislav Zorko, i mislim da se to lijepo uklopilo u naš vrt. Namjeravali smo također urediti malo jezerce s tekućom vodom, uz koje bismo postavili malu kuću i vodenicu, ali ove godine to nismo stigli. Vedran Runje radi na tome i to će sigurno biti lijepi ukras vrta - kaže Ružica. Osim što i tehničko osoblje, i učenici, i profesori uživaju u lijepom okolišu škole, čistačice su zamijetile da poslije zajedničkih aktivnosti djeca mnogo manje bacaju smeće. Kažu da su ranije i sadnice nestajale, ali sada nitko ništa ne dira.

Petar ŽARKOVIĆ

Uređeni školski okoliš otvoren je pogledima i kritikama građana, a one su sve bolje

Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike