Dome slatki dome
OPASNOSTI U DOMU I OKO DOMA

Za kućne ljubimce otrovni su deterdženti, ali i neko kućno bilje!
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
U prirodi je psa i mačke da istražuju, njuše, ližu i pojedu svašta što ne smiju

Često i vlasnici, zbog neznanja ili neopreza, pridonesu otrovanju svojih kućnih ljubimaca. Tako mačkama davanje lijekova za humanu primjenu ili korištenje sredstava protiv buha namijenjenih psima ili ljudima mogu izazvati neželjene posljedice.

Kontaktni otrovi (na dlaci ili koži)

U psa su česta otrovanja sredstvima za uporabu u kućanstvu, a koja nisu spremljena izvan dometa tih znatiželjnika (deterdžent za rublje, razrjeđivač, alkohol, lijekovi, antifriz i sl.). Otrovi mogu biti uneseni u organizam preko dlake i kože (lizanjem), kroz kožu, zatim dišnim putevima i kroz usta (pojedu ili poližu) u probavni trakt.

Nikada na dlaku psa ili mačke ne treba stavljati tvari, čak ni one koje koriste ljudi, ako niste sigurni da ne štete životinji. Ako se životinja zaprlja, ne koristite za uklanjanje prljavštine deterdžente za rublje, razrjeđivač, alkohol i slično. Mekane tvari možete ukloniti s dlake utrljavanjem biljnog ulja i zatim životinju operite šamponom za bebe ili toplom vodom. Čvrste tvari uklonite s dlake najbolje šišanjem, a pri opsežnom zaprljanju treba u dlaku utrljati biljno ulje pomiješano sa pšeničnim ili kukuruznim brašnom - ta smjesa apsorbira otrove. Nakon nekog vremena to se iščetka i iščešlja.

Ako se na dlaci nađu tekuće otrovne tvari, treba životinju isprati vodom za pet minuta, a posebno obratiti pozornost na oči, pregibe nogu i slabine. Za psa i mačku posebno su opasna eterična ulja, pa već jedna kap nanesena na dlaku može biti pogubna za našeg kućnog ljubimca (npr. jedna kap ulja čajevca može biti fatalna za vašu mačku, iako on vrlo razrijeđen ima terapijski učinak za ljude).

Progutani otrovi

Psi su skloni pokupiti i pojesti svašta u tren oka, pa su posebno opasne razne kemikalije u domaćinstvu, vrtu i na javnim površinama. Mačka voli opet sve polizati, a uz to i pojesti glodavca omamljenog od otrova. Prema tvari koja je unesena u organizam treba postupiti kao pri pružanju prve pomoći životinji.

Razne kemikalije iz kućanstva mogu biti kiseline ili lužine. Ni u jednom slučaju ne treba poticati povraćanje. Ako je riječ o rodenticidima ili herbicidima (otrovi za štakore i miševe, za uništavanje korova), treba izazvati povraćanje što prije davanjem otopine kuhinjske soli ili 3 % vodikovog peroksida (1 čajna žlica svakih 15 minuta). Nakon toga treba davati aktivni ugljen, koji veže otrove za sebe i svakako treba otići veterinaru. Česta su i nenamjerna otrovanja kućnih ljubimaca davanjem, u dobroj namjeri, lijekova iz kućne ljekarne (aspirini, antipiretici, analgetici, sedativi).

Otrovno bilje

Treba znati da i razno bilje i cvijeće može biti pogubno za naše kućne ljubimce. Mačku treba svakako spriječiti da žvače razno kućno ukrasno bilje i cvijeće. Naprimjer, samo dva lista ljiljana mogu usmrtiti mačku.

Za mačku su vrlo opasni: biljka ricinusa, difenbahija, ljiljan, imela, listovi rababara, svi tipovi cvjetnih lukovica. A opasni su i: azaleja, božićna zvijezda, bršljan, oleander, rododendron, glicinija, tisa. Mačju strast i potrebu za travom možete zadovoljiti tako da joj uzgojite tzv. umjetnu travu, koju kupite u pet šopovima, ili žito.

U vrtu podosta biljaka i grmova “vreba” na psa. Tako su za psa otrovne: sjemenke ricinusa, lišće difenbahije, bobice imele, kora, stabljika i list olendra, kora, iglice i sjemenke tise, stabljika i cvijet digitalisa, kukuja i kužnjak, bršljan. Posebno treba paziti na štenad i mlade pse koji u igri svašta pojedu. Otrovanja su česta, treba reagirati što prije i nakon pružanja prve pomoći kod kuće, treba što prije potražiti pomoć u veterinarskoj ambulanti.

Udahnuti otrovi

Imaju dalekosežne posljedice jer, uz trenutačno slinjenje i trzanje te suzenje očiju, mogu biti oštećeni i dišni putovi pa pomoć treba potražiti što prije kod veterinara. Za psa i mačku posebno su opasna eterična ulja, pa već jedna kap nanesena na dlaku može biti pogubna za našeg kućnog ljubimca. Nikada na dlaku psa ili mačke ne treba stavljati tvari, čak ni one koje koriste ljudi, ako niste sigurni da ne štete životinji. Mačku treba svakako spriječiti da žvače razno kućno ukrasno bilje i cvijeće.

dr. vet. med. Marga DOMES-ČAMAGAJEVAC (Veterinarska ambulanta “Fury”)

Česta su i nenamjerna otrovanja kućnih ljubimaca davanjem, u dobroj namjeri, lijekova iz kućne ljekarne

Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike