Dome slatki dome
TRIKOVI ZA UREĐENJE

Kako maksimalno iskoristiti kvadrate
Objavljeno 24. svibnja, 2018.
Donosimo primjere dizajnerske domišljatosti koji mogu male stambene prostore pretvoriti u dovoljno velike

Nedostatak stambenih kvadrata najčešći je problem pri uređenju stanova jer je želje, potrebe i financijske mogućnosti teško uskladiti. Nekoliko trikova pomoći će vam da vizualno povećate prostor i maksimalno iskoristite kvadrate koji vas okružuju.

Moderan dizajn uklopljen s funkcionalnošću i praktičnošću postao je potreba, a ne samo želja. Dizajnerska domišljatost pri izradi pojedinih komada namještaja može riješiti te probleme i male stambene prostore pretvoriti u dovoljno velike i funkcionalne.

Izuzetno praktično rješenje za stanove u kojima su prostori kuhinje, blagovaonice i dnevnog boravka povezani je korištenje pulta, tj. šanka, tako da se njegova uloga tretira dvojako u prostoru. Prema kuhinji bit će organiziran kao dodatna radna ploha, koja povećava njezinu funkcionalnost i uporabljivost, a prema boravku i blagovaonici kao komoda, tj. polica za odlaganje različitih predmeta i knjiga te postavljanje TV-a. Komoda može biti zatvorena kliznim ili zaokretnim vratima ili otvorena poput police. Na taj način jedan element u prostoru ispunjava više funkcija i oslobađa ga za postavljanje drugih potrebnih komada namještaja ili organiziranje dodatne grupe u istom prostoru, npr. radne. Pri uređenju manjih stambenih prostora preporučljivo je koristiti prostorne elemente koji mogu biti višefunkcionalni.

Ako dnevni boravak koristite i kao spavaonicu, a pri tome vam je potreban veliki ormar, primijenite originalno rješenje: uzdignuti ugradbeni ormar prostire se cijelom dužinom zida s kliznim vratima prema vlastitom izboru boja i materijala. Ispred ugradbenog ormara nalazi se plato, tj. dodatno spremište za stvari, koji je i pristupni prostor ormaru. Do njega se dolazi preko dvije integrirane stepenice. Veliki bračni krevet preko dana se svojom polovinom uvlači u plato, a druga se uz dodatak jastučića koristi kao garnitura za sjedenje u dnevnom boravku. Pred spavanje ćete vrlo jednostavno krevet izvući u njegovoj punoj dužini, plato iskoristiti kao noćne ormariće te će se dnevni boravak u trenu pretvoriti u ugodnu spavaću sobu. Rješenje je kreativno te nadasve praktično i funkcionalno! Ako vam je problem mala dječja ili spavaća soba koju želite iskoristiti i kao radnu, idealno je smjestiti krevet na povišenu poziciju iznad ormara. Njemu se pristupa dodatnim stepenastim elementima koji, osim za komunikaciju, služe i za odlaganje stvari. Radni stol s policama spretno se uklapa u prostor između ormara, kreveta i zida. Prostor se može organizirati kao spavaonica za jednu ili dvije osobe. Osim s pomoću originalnog i funkcionalnog dizajna, prostor ćete maksimalno iskoristiti postavljanjem komada namještaja i opreme s ugrađenim spremištima, poput garnitura za sjedenje i bračnih kreveta s kutijama za posteljinu, ugradbom ormara kojim ćete iskoristiti punu dužinu i visinu zida te stvoriti veliki prostor za odlaganje stvari, postavljanjem polica i ormarića na zidove, koji će ovisno o odabranoj boji i materijalu biti naglašeniji ili neutralniji.

I. GALOVIĆ NINIĆ, dipl. ing. arh.

Pri uređenju manjih stambenih prostora odlični su višefunkcionalni elementi

Možda ste propustili...

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

Najčitanije iz rubrike