Sport
ZAVRŠNICA KUPA HRVATSKE ZA MLADEŽ

Lutrija penala donijela tugu
bijelo-plavim kadetima
i slavlje juniorima
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
Pobjednici hrvatskog Kupa su pioniri Dinama, kadeti Hajduka i juniori Osijeka

Završnica Kupa Hrvatske za mladež odigrana je tako da je po jedan trofej iz Ivankova otišao u Zagreb, Split i Osijek. Pioniri Dinama jedini su slavili u regularnom vremenu, dok su kadeti Hajduka i juniori Osijeka do trofeja stigli nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Raspodjela trofeja u Ivankovu ispala je zanimljiva, jer su Osijek i Hajduk u završnim susretima imali po dvije momčadi, ali došli su do samo jednog trofeja. Zapravo, prema viđenom sve je bilo pravedno, jer su Hajdukovi juniori u igri bili bolji od Osijekovih, ali nisu uspjeli zabiti pogodak pa su se morali dokazivati s bijele točke. Slično vrijedi i za juniore Osijeka koji su u većem dijelu susreta bili bolji od Lokomotive, ali također su konačnu pobjedu morali osigurati tek nakon ruleta jedanaesteraca. Tako je ta kategorija bijelo-plavih osvojila taj trofej nakon 12 godina. Posljednji put uspjelo im je to još 2006. godine.

Hajduk slavio na penale

Ivankovo je bilo odličan organizator završnice Kupa za mladež, a kadetsko finale proteklo je u dominaciji Hajduka, ali nakon 80 minuta igre nije bilo pobjednika. Splićani su bili poduzetniji i opasniji, ali Osijek se organizirano i kvalitetno branio i obranio. Zapravo je, uglavnom, preživljavao jer u veznom redu, osim rastrčanog Kuzminskog, nije imao još ponekog raspoloženog igrača koji bi aktivirao brzance na bočnim pozicijama koji su zbog toga bili osuđeni na individualne pokušaje. U redovima Splićana raspoložen je bio Brnić koji je stvarao dosta problema Osijekovim bočnim igračima, ali Hajduku je nedostajalo mirnoće u završnici. Imali su “bili“ dosta pokušaja, no oni su uglavnom bili neprecizni. U prvom dijelu prijetili su Šarić, Jenjić, pa opet Šarić i Brnić, no ni jedan od tih udaraca nije natjerao Dubrovića na intervenciju. U nastavku susreta Splićani su najbolju priliku imali u 57. minuti kada je Brnić pucao prizemno s 13-14 metara iskosa s lijeve strane, no Dubrović je pokazao zbog čega je hrvatski reprezentativac. U posljednjoj, 80. minuti, mogao je Čuić Splićanima donijeti radost, ali njegov udarac glavom iz blizine završio je pokraj desne vratnice. Tako je susret završio bez pogodaka pa su o pobjedniku kadetskog Kupa Hrvatske odlučivali jedanaesterci u kojima je pravda ipak zadovoljena. Ključni trenutak dogodio se već u prvoj seriji kada je Osječanin Dino Bognar promašio cijela vrata, što se pokazalo kobnim, jer su svih pet Hajdukovih izvođača bili mirni i precizni, a pobjedu je donio udarac Šarića u petoj seriji koji se od grede odbio u mrežu pa su mladi Splićani posve zasluženo proslavili osvajanje Kupa Hrvatske.

Barešić Osijekov junak

Juniorsko finale bilo je mnogo življe i zanimljivije od kadetskog. Istina, u prvih 20-ak minuta Osijek i Lokomotiva ispipavali su puls jedni drugima, a onda su u 23. minuti Osječani napravili jednu pogrešku na sredini igrališta, što je Lokomotiva odmah kaznila. Dunić je odigrao loptu u prostor prema Kastratiju koji je očekivano pobjegao obrani bijelo-plavi i mirno ispod Barešića pogodio za vodstvo “lokosa“. Nakon toga Osijek je krenuo mnogo odlučnije, preuzeo je inicijativu, a posebno su opasni bili bočni igrači Filip Lišnić i Brazilac Talys. Baš je nakon akcije preko boka Osijek stigao do izjednačenja. U 31. minuti Lišnić je poslao odličan ubačaj s desne strane, a pred vratima Lokomotive najbolje je skočio Bubalo i pogodio mrežu – 1:1. U nastavku susreta Osijek je u 64. i 65. minuti imao dvije velike prilike za doći u vodstvo. Prvo se Lišnić odlično snašao u kaznenom prostoru, prevario svog čuvara, ali je udarac s desetak metara završio pokraj lijeve vratnice, a minutu kasnije Soldić je ubacio na glavu Durdova čiji je udarac bio premlak kako bi prošao Vasilja. Do kraja se rezultat nije mijenjao pa su pobjednika opet odlučili jedanaesterci. U toj lutriji iskazao se vratar Osijeka Marko Barešić koji je u trećoj i četvrtoj seriji obranio udarce Rufatiju i Hujberu, a kako su svi osječki izvođači bili točni (iako je vratar Lokomotive Vasilj dvaput imao loptu na ruci nap.a.), trofej pobjednika juniorskog Kupa otišao je u vitrine NK Osijek.

Dalibor KELER
JUNIORSKO FINALE
OSIJEK                           5  (1, 1)
LOKOMOTIVA              3  (1, 1 )

IVANKOVO – Igralište Graz. Vrijeme oblačno. Teren dobar. Gledatelja: 450. Sudac: Dario Kulušić (Šibenik) – 6,5. Strijelci: 0:1 Kastrati (23), 1:1 Bubalo (31). Jedanaesterci: 2:1 Magdić, 2:2 Skansi, 3:2 Durdov, 3:3 Zdunić, 4:3 Soldić, Rufati brani Barešić, 5:3 Bubalo, Hujber brani Barešić. Žuti kartoni: Šutalo (Osijek), Hujber, Rufati, Dunić (Lokomotiva). Crvenih kartona nije bilo.

OSIJEK: Barešić 7,5, Šutalo 7, Magdić 6, Stanić 6,5 (od 71. Bliznac -), Lišnić 7, Jakšić 6, Soldić 6,5, Benić 5,5 (od 46. Durdov 6), Talys 7, Mišković 6 (od 81. Rajić -)

LOKOMOTIVA: Vasilj 6,5, Hujber 6,5, Jedvaj 6, Rufati 6, Glavurdić 6 (od 62. Ačkar 6), Cokaj 5,5, Dobrić 5,5, Krajinović 5,5 (od 66. Dajčer 6), Dunić 6,5 (od 80. Zdunić -), Vranjković 6 (od 80. Skansi -), Kastrati 7.

KADETSKO FINALE
HAJDUK                        5  (0)
OSIJEK                          3  (0)

IVANKOVO – Igralište Graz. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 400. Sudac: Tino Krečak (Velika Gorica) - 7. Jedanaesterci: 1:0 Vušković, Bognar pored vrata, 2:0 Iličić, 2:1 Jošćak, 3:1 Galić, 3:2 Vuksan, 4:2 Jenjić, 4:3 Branštaler, 5:3 Šarić. Žuti kartoni: Škaričić (Hajduk), Kuzminski, Pudić, Janček (Osijek).

HAJDUK: Sentić -, Iličić 6,5, Vušković 6,5, Škaričić 6,5 (od 75. Jurica -), Milinović 6, Čuić 6,5, Galić 7, Jenjić 6,5, Brnić 7, Šarić 7, Buble 5,5 (od 67. Nikl -).

OSIJEK: Dubrović 6,5, Keć 6,5 (od 80. Lauš), Večerić 7, Jošćak 6,5, Jozić 6 (od 73. Senčar -), Bognar 5, Kuzminski 6,5 (od 66. Janček -), Vuksan 6, Pudić 5,5 (od 47.Stojčević 6), Kuprešak 5,5, Vinogradac 5,5 (od 47.Branštaler 5,5).

IGRAČ UTAKMICE: IVAN BRNIĆ (HAJDUK)

DINAMU PIONIRSKI KUP

Prvi susret finalnog dana završnice Kupa Hrvatske za mladež igrali su pioniri Dinama i Hajduka. Trofej su osvojili mladi Zagrepčani koji su svoje splitske vršnjake svladali s 2:0.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike