Sport
FINALE KUPA HRVATSKE

Kome Rabuzinovo sunce?
Dinamo 15. ili Hajduk sedmi put
Objavljeno 23. svibnja, 2018.
Današnji finale (19 sati) će imati jak slavonski štih, igra se u Vinkovcima, a na klupama finalista sjede rođeni Osječani

Danas će na stadion Cibalije u 19 sati istrčati dva najbolja, najtrofejnija i najpopularnija hrvatska kluba. Dinamo i Hajduk “preživjeli” su ove sezone natjecanje, u čijem su osnovnom dijelu sudjelovale 32 momčadi. Radi se o najmasovnijem natjecanju u Hrvatskoj u momčadskim sportovima, u kojem od uvodne faze igraju gotovo svi registrirani nogometni klubovi u državi. U završnicu Kupa ulaze 32 momčadi, a njih 16 u tu fazu plasiralo se nakon odigravanja pretkola Kupa na državnoj razini. Preostalih 16 klubova, koji su najbolji po koeficijentu uspješnosti, uključuje se u natjecanje u šesnaestini finala Kupa. Ove godine u svim fazama natjecanja igrala se samo jedna utakmica. Treba spomenuti kako će se, u slučaju da utakmica završi neriješeno tijekom 90 minuta plus sudačka nadoknada, igrati produžeci 2 x 15 minuta), a ako i tada nema pobjednika, izvode se jednaesterci.

Došli u Vinkovce

Pobjednik Kupa stječe pravo nastupa u pretkolu Europske lige, a današnji finalisti već su osigurali izlazak na europsku scenu. U slučaju da Kup osvoji Hajduk, on će svoj nastup u Europi početi u trećem pretkolu.

Tko će osvojiti Rabuzinovo sunce, prekrasni trofej koji dobiva osvajač hrvatskog nogometnog kupa, odlučit će se u Vinkovcima, na obnovljenom stadionu Cibalije. Ovo je sigurno povijesni dan za Vinkovce, koji nikada nisu bili mjesto odigravanja sličnog događaja. Premda, posljednjih dana u Vinkovcima nemaju razloga za zadovooljstvo, s obzirom na to da je Cibalia ispala iz Prve lige. Finale Kupa bar malo će popraviti nogometno ozračje. Inače, pripreme za ovaj susret bile su opsežne i dugotrajne. Užurbanost na stadionu Cibalije svjedoči o tome kako još toga ima za odraditi kako bi se gosti iz Zagreba i Splita što ugodnije osjećali u Vinkovcima. Zbog ovog susreta kapacitet stadiona Cibalije povećan je sa 6500 mjesta na 8200, a sudeći po zanimanju stadion bi mogao primiti i gotovo dvostruki broj gledatelja samo da ima za to uvjete. Karte su, naime, planule dok si trepnuo. Inače, finale Kupa na neutralnom terenu igra se četvrti put. Prije Vinkovaca domaćini su bili Zagreb, Osijek i Varaždin. Posljednje sate naslova osvajača Kupa brani Rijeka, koja je prošle godine u Varaždinu u finalu svladala Dinamo sa 3:1.

Drugi put u Slavoniji

Stoga je zanimljivo tko će naslijediti Rijeku. Zagrebački Dinamo će u finalu igrati 21. put, a Hajduku je ovo 11. nastup u borbi za trofej Kupa. Šesti put će “modri” i “bili” izravno u finalu riješiti pitanje osvajača ovoga natjecanja. U dosadašnjim međusobnim susretima obje su momčadi tri puta osvajale Rabuzinovo sunce, pa će ovaj, sedmi, njihov međusobni finale donijeti prevagu jednoj momčadi. Osim Dinama i Hajduka šest puta u finalu igrao je Varaždin (prije Varteks), Rijeka je pet puta igrala završnicu, Osijek i Slaven Belupo po dva, a zaprešićki Inter (prije Inker), Zagreb, Uljanik (Istra Pula), Šibenik, Lokomotiva, Split te današnji domaćin Cibalia jednom su igrali finale. U 26 dosadašnjih izdanja Kup natjecanja Dinamo (HAŠK Građanski Croatia) slavio je 14 puta, Hajduk šest, Rijeka četiri puta, a Osijek i zaprešićki Inter jednom. Ovogodišnji finale imat će jak slavonski štih. Osim mjesta održavanja, na klupama Dinama i Hajduka sjediti će rođeni Osječani Nenad Bjelica i Željko Kopić. Bjelica je Dinamo preuzeo prije posljednje prvenstvene utakmice, a Kopić je prošle godine u studenom sjeo na klupu Hajduka. Ni jedan od njih nije nikada igrao finale Kupa kao igrač, a Kopić je kao trener vodio Slaven Belupo 2016. godine u finalu, koje se igralo u Osijeku protiv Dinama. Njegova je momčad tada poražena sa 2:1.

Tko će od kapetana, Dinamova Arijana Ademija ili Hajdukova Zorana Nižića, podići trofej, teško je prognozirati. Jedna je utakmica, forma i dosadašnji susreti se zaboravljaju. Sigurno je da obje momčadi imaju ogromnu želju svladati rivala i doći do naslova trofeja. Dinamo želi dvostruku krunu, a Hajduk prvi trofej nakon 2013., kada je također trijumfirao u Kup natjecanju.

Antun GRGIĆ

Vinkovci

ČETVRTI PUT NA NEUTRALNOM TERENU

27.

izdanje hrvatskog nogometnog kupa

21.

put u finalu će igrati zagrebački Dinamo

11.

put u finalu igrati će splitski Hajduk

4.

put o pobjedniku odlučuje jedna utakmica na neutralnom terenu

12

klubova dosad je igralo u finalu Kupa Hrvatske

5

klubova krase vitrine trofeja Kupa

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike