Novosti
KAD NAFTA POSKUPI, CIJENE LUDUJU, A KADA POJEFTINI, SVI SE PRAVE LUDI

Sever: Što čekate, smanjite trošarine na gorivo
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

Očekujemo od Vlade da na vrijeme reagira smanjenjem trošarina na gorivo za motorna vozila, a ne da samo prati događanja i obećava reagirati bude li potrebno. Već je potrebno i nema se vremena čekati “obradu trošarina u sklopu cjelokupnog novog paketa poreznih izmjena”, ističe Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, u pismu premijeru Andreju Plenkoviću, koje je proslijedio i ministru financija.

Sever podsjeća kako je rast cijena nafte na međunarodnom tržištu potaknuo i rast cijena naftnih prerađevina na domaćem tržištu te je cijena litre Eurosupera 95 u pet tjedana porasla za 54 lipe, a cijena litre Eurodizela za 63 lipe. To ocjenjuje znatnim nagrizanjem ukupnih potrošačkih mogućnosti.

“Kako je teško predvidjeti koliko će u ovoj godini još rasti cijene bačve sirove nafte na svjetskom tržištu, a neki prognostičari spominju i mogućnost da se nanovo dosegne 100 US dolara, jasno je da će cijene goriva u Hrvatskoj to pratiti. Nažalost, sjećamo se ranijih pretkriznih godina, kada je rast svih drugih cijena u stopu pratio rast cijena goriva. Ali se u istom ritmu nije događao i pad drugih cijena, kad su cijene goriva padale”, podsjeća Sever, dodajući da su mnogi lovili u mutnome, što je rezultiralo smanjenjem raspoloživog dohotka za potrošnju i manjom potražnjom. Stoga NHS smatra da postoji više nego dovoljno razloga da Vlada smanji trošarine. Sever kaže kako su svjesni da Vlada “kalkulira” i s “obilnijom žetvom” tijekom povećane potrošnje goriva u turističkoj sezoni, ali se i pita zašto turisti ne bi punili spremnike u RH, a ne u susjednim državama. Upozorava da je rast domaće potrošnje već načet raznim poskupljenjima prošle i ove godine, jer je upravo jeftino gorivo bilo jedan od “okidača” povećane potrošnje. Podsjećajući da su u Sloveniji već smanjili trošarine, pita se što još čeka hrvatska Vlada. I.Bošnjak

Sever upozorava da je rast domaće potrošnje već načet raznim poskupljenjima prošle i ove godine

Možda ste propustili...