Novosti
ZAŠTITA OSOBNIH PODATAKA

Umjesto uvida u “crnu listu” banke bi od građana mogle tražiti potvrde
Objavljeno 23. svibnja, 2018.

Premda u bankama i Hrvatskoj udruzi banaka kažu kako zbog privremenog prestanka rada Hrvatskog registra obveza po kreditima (HROK) neće biti obustavljeno kreditiranje, klijenti banaka do kredita će dolaziti ipak nešto kompliciranijim putem. Valja, naime, podsjetiti kako od 25. svibnja počinje primjena Uredbe o zaštiti podataka (GDPR) u zemljama Europske unije, zbog čega će HROK prestati bankama davati podatke o kreditnoj zaduženosti građana. Osim toga, banke neće imati na raspolaganju ni jedinstvenu bazu podataka, ili tzv. crnu listu, o klijentima koji ne ispunjavaju svoje kreditne obveze. HROK će, kako smo već pisali, kao i do sada razmjenjivati podatke i izdavati izvješća za pravne osobe. Iz Hrvatske udruge banaka kažu kako će u razdoblju dok HROK ne nastavi rad biti malo složenije pribaviti sve potrebne dokumente za obradu kreditnih zahtjeva. Ovakav postupak, ističu, samo je privremeno rješenje, jer bi u suprotnom moglo doći do usporavanja kreditiranja, smanjenja intenziteta tržišne utakmice i posljedično laganog porasta kamatnih stopa. Naglašavaju kako je upravo zbog toga za HUB i njegove članice od velikog prioriteta da HROK što prije nastavi rad te će se u što bržem roku pronaći zadovoljavajući prijedlozi i uz pozitivnu suradnju regulatora osigurati nastavak rada HROK-a kako bi se nastavilo s kvalitetnom uslugom i što povoljnijim ponudama kreditiranja stanovništva.

Predsjednik Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović kazao je u emisiji RTL Direkt u ponedjeljak navečer kako će klijent koji bude tražio kredit morati sam donijeti potvrdu iz druge banke prema kojoj ima eventualnu kreditnu obvezu. Naglasio je kako svaka banka ima svoju kreditnu politiku i svoje procedure odobravanja kredita. Osobe s “čudnom kreditnom prošlošću” morat će, kazao je Adrović, donositi više potvrda iz banaka kod kojih su bile dužne, da se vidi kako stoje s otplatom kredita. Adrović je kazao kako misli da ishođenje kredita ubuduće ne bi trebalo biti skuplje, posebice ako takva situacija ne potraje duže.

U Addiko banci kažu nam kako nema prekida u kreditiranju. “Addiko banka kreditno je poslovanje uskladila s novonastalim promjenama te nastavlja s obradom kreditnih zahtjeva klijenata”, odgovorili su iz te banke na naš upit. Na pitanje očekuju li da će se novim zakonskim odredbama omogućiti nastavak rada HROK-a, iz Addiko banke su kazali kako ne mogu komentirati detaljnije informacije o budućem radu HROK-a. I.Mikulić

U BANKAMA JOŠ BEZ UPUTA

Službenici u jednoj našoj banci kazali su nam kako još uvijek nemaju nikakve upute o budućim postupcima oko odobravanja kredita bez izvješća iz HROK-a. Njihovo je mišljenje da će se vjerojatno u prijelaznoj fazi krediti odobravati na osnovi informacija koje dobiju od klijenta. U toj banci službenici s kojima smo razgovarali drže da se takav način rada ne bi trebao radikalnije odraziti na odobravanje kredita, posebice kratkoročnih. Za stambene kredite, vjeruju, postojat će već način provjere klijentove zaduženosti, možda i korištenjem izvješća iz HROK-a koje će klijent dobiti na osobni zahtjev.

Možda ste propustili...

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića