Novosti
USTUPAK DESNOJ STRUJI U HDZ-U?

Plenković zaštitio bokove od tihih oponenata u stranci
Objavljeno 23. svibnja, 2018.
Maldini: Kriza u Agrokoru proizvela je više štete nego što je premijer očekivao

Odluka premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da za novog potpredsjednika Vlade predloži ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, a za ministra gospodarstva bivšeg Oreškovićeva (ili Karamarkova) ministra poduzetništva i obrta Darka Horvata, zanimljiv je šahovski potez koji daje naslutiti da i premijer važe odnose snaga, kako u Saboru, tako još više u samom HDZ-u.

Izbor Tomislava Tolušića nikako nije iznenađenje jer je riječ o jednom od agilnijih ministara ove vlade. Iako su neki tvrdili da mu je pozicija ugrožena nakon povlačenja njegove odluke o povećanju pristojbi za fitosanitarni nadzor na granici, Tolušić je iz te priče izišao neokrznut. Horvat je, pak, nakon Martine Dalić, bliske politički neutralnijem Plenkovićevu pristupu, nesumnjiv ustupak desnoj struji. To prije što i sam kaže da ga je poziv iznenadio jer “dvije godine nismo komunicirali”.

Zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić, očekivano, nije puno o toj temi otkrio u svom ovotjednom istupu. “Pomažem predsjedniku HDZ-a da stranka bude stabilna, pogotovo sada kada je u trenutku krize”, rekao je između ostaloga, ne odgovarajući direktno na postavljeno pitanje - drži li sudbinu Andreja Plenkovića u svojim rukama. Što je objektivno previše pretenciozno jer Plenković ipak nije igračka u tuđim rukama, kakvim ga neki silno žele prikazati.

Politički analitičar Pero Maldini smatra kako su kriza oko Agrokora i sve oko ostavke Martine Dalić proizveli više štete nego što je Plenković očekivao. Njezinim se odlaskom, podsjeća, stvari nisu stišale, nego nastavile.

- Dalić je bila bliže Plenkoviću, a ovoj desnoj struji nije bila po volji. Na određeni je način vrlo vjerojatno da je desno krilo HDZ-a pridonijelo cijeloj toj situaciji, na način da neizravno, a kada je kriza eskalirala i izravno, destabiliziraju samog Plenkovića i učine ga slabijim. Riječ je o relativno heterogenoj ekipi, ali svi oni imaju otpor i prema Istanbulskoj konvenciji, i nekim drugim stvarima s kojima se ne slažu. S obzirom da na to nemaju nekog svog kandidata, niti je to Brkić, niti Stier, a žele pokazati da i oni žele širiti svoj utjecaj, sve to je velikim dijelom vrlo vjerojatno bilo potpomognuto i s njihove strane - smatra Maldini.

U subotu se održava Sabor HDZ-a i uoči njega su neki već Plenkoviću postavili pitanje je li mu pozicija u stranci ugrožena, povlačeći paralelu sa situacijom u kojoj se svojedobno našao Tomislav Karamarko, no ovo je, smatra Mladini, ipak drukčija situacija jer je ova vlada nešto napravila, konsolidirana je i ima većinu.

- Ova imenovanja mogu se shvatiti na način da Plenković želi zaštititi bokove jer je bar jedan od njih puno bliži desnoj struji nego njemu, zasigurno im je tu ipak napravio ustupak, želeći dijelom primiriti sukobe. On ima određenu razinu opstrukcije unutar vlastite stranke koja je latentna i ovim potezom je ipak vjerojatno namirio dio tih težnji. S druge strane, nije napravio veliku promjenu jer je jedno mjesto bilo prazno i moralo se popuniti, a postojeći ministar je postao potpredsjednik Vlade. Važno je i što obojica imaju prilično veliku potporu baze, dolaze iz snažnih stranačkih organizacija. Dio članstva kojega okupljaju ovako je dobio neku satisfakciju. To je svojevrsno dampiranje možebitnih zaoštravanja, a koliko je uspješno vidjet će se prema tonovima na stranačkom saboru - smatra Maldini.

Igor BOŠNJAK
RAZUMAN KOMPROMIS U SITUACIJI KADA JE PREMIJER OSLABLJEN

Čini se da je Plenković ovo uspio premostiti i napraviti razuman kompromis u situaciji kada je prilično oslabljen, da ne zaoštrava i frontu unutar stranke, kaže Maldini, dodajući kako Vlada u drugoj polovini godine mora nadoknaditi zaostatke u provedbi reformi koje su najavili, jer vrijeme prolazi i skoro se bliži polovina mandata, što je prilika za mjerenje nekakvog “prolaznog vremena”. Jer osim nekih malih zahvata u pojedina područja i kurikularne reforme koja se teško provodi, ali ipak ide u eksperimentalnu fazu, vidljivijih reformskih poteza, vezano uz zdravstvo, upravu i druga područja koja za tim vape, kaže, zasad nema.