Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Transakcija dionicama Viktora Lenca izazvala gužvu na domaćoj burzi
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

Na domaćem tržištu kapitala nastavio se rast dionica čime je indeks Crobex završio peti tjedan u zelenom području. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 60,5 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 41,5 i obveznicama 19,0 milijuna kuna prometa. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 8,3 milijuna kuna. To je u prosjeku po danu 2,3 milijuna kuna ili 21,7 posto manje nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica su pale, što je ulagače navelo na pomisao kako bi domaće tržište moglo “zaroniti pod vodu”, osobito nakon što se razbuktala afera Hotmail. Niže cijene dionica spustile su u ponedjeljak indeks Crobex na 1843 boda (pad za 0,1 posto). Zanimanja ulagača privukla je u ponedjeljak dionica Hotelsko-turističkog poduzeća Orebić-HTPO nakon što je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) obavijestio o prodaji 110.609 vrijednosnica HTPO (23,2 posto vlasničke strukture) iz državnog portfelja za 8,6 milijuna kuna. Svi su se pitali tko je kupac, a odgovor je uslijedio vrlo brzo kada se doznalo kako je dionice HTPO-a od CERP-a kupila dubrovačka tvrtka Gravosa d.o.o. za poslovanje nekretninama. Utorak je donio blagi oporavak dionica i povećanje indeksa Crobex na 1846 bodova (rast za 0,2 posto). Rast indeksa Crobex u utorak potaknuli su fond-menadžeri koji su međusobno kroz blok-transakciju razmijenili dionice HT-a u vrijednosti od 2,3 milijuna kuna pri čemu su povećali cijenu sa 156,50 na 158,00 kn.

Tržišna klackalica

Pozornost ulagača privukla je dionica remontnog brodogradilišta Viktor Lenac kojom se ostvarilo 7,5 milijuna kuna redovnog prometa pri čemu je vlasnika promijenilo 836.696 vrijednosnica po prosječnoj cijeni 9,00 kn. Navedena transakcija podigla je temperaturu na tržištu kada se otkrilo kako je brokerska kuća Interkapital vrijednosni papiri d.o.o. tjedan ranije otkupila od Tankerske plovidbe dionice Viktora Lenca za talijansku tvrtku Palumbo Group iz Napulja koja je je postala vlasnik 14,0 posto riječkog remontnog brodogradilišta. Nakon toga nova transakcija dionicama Viktora Lenca izazvala je gužvu jer se htjelo doznati tko je prodao i tko stekao novi paket dionica riječkog brodogradilišta. Bura se stišala kada se doznalo kako je prodavatelj paketa od 833.215 dionica (5,0 posto vlasničke strukture) pulski Uljanik, vodeći dioničar u riječkom remontnom brodogradilištu Viktor Lenac, a stjecatelj Erste plavi obvezni mirovinski fond "B" kategorije.

Srijeda je Zagrebačkoj burzi podarila novu tržišnu klackalicu i novi pad dionica pri čemu se indeks Crobex spustio na 1844 boda (pad za 0,1 posto). Četvrtak je donio novi oporavak dionica i indeks Crobex povećao se na 1845 bodova vrativši se na početnu tjednu razinu. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1855 bodova. To je za 10 bodova ili 0,5 posto više nego na početku tjedna.

Blok-transakcije

Od dvadeset i dvije dionice u sastavu indeksa Crobex dvanaest vrijednosnica zabilježilo je rast i osam pad cijene, dok su se Podravka i Luka Rijeka zadržale na početnim tjednim razinama. Značajno povećanje cijene zabilježila je dionica Đure Đaković Grupe (rast za 11,0 posto) nakon objave vijesti u petak o zaključenom ugovoru vrijednom 33,1 milijun kuna za isporuku vagona njemačkoj tvrtki GATX Rail Germany GmbH. Dionicama remontnog brodogradilišta Viktor Lenac snažno se trgovalo u utorak kada je vlasnika promijenilo 883.696 dionica što čini 7,0 posto vlasničke strukture. Medijske spekulacije kako država želi prodati svoj udio u Podravci privlače pozornost ulagača. Dodatni poticaj navedenim spekulacijama daju razmjene većih količina dionica Podravke u blok-transakcijama kojima se okrupnjava vlasništvo. Tako je u srijedu kroz blok-transakciju vrijednu 2,5 milijuna kuna vlasnika promijenilo 8000 vrijednosnica Podravke po prosječnoj cijeni 312,00 kn. Stjecatelj dionica je PBZ/CO obvezni mirovinski fond "B" kategorije, pojedinačno najveći dioničar u Podravci. Dionicama HT-a pojačano se trgovalo u utorak kroz blok-transakciju vrijednu 2,3 milijuna kuna, te u srijedu (1,0 milijuna kuna). Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 159,00 kn. To je za 2,50 kn ili 1,9 posto više nego na početku tjedna. Vrijednost indeksa Crobis koji prati kretanje cijena državnih obveznica smanjena je u petak na 112,36 bodova (tjedni pad za 0,18 posto). Autor je vlasnik dionica HT-a spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Ulagači, pratite informacije s tržišta kapitala i vijesti koje utječu na cijene vrijednosnica na burzi

Možda ste propustili...

KRIZA U POSLOVANJU DODATNO SE PRODUBILA, U SVIM SEGMENTIMA

Njemački proizvođač baterija u problemima

POVRĆU LOŠA GODINA, SVE URANILO, KIŠE PREMALO

U plastenicima u travnju 40, zahladnjenje novi stres

Najčitanije iz rubrike