Regija
109. BRIGADA HV-A

Slave 27. obljetnicu postojanja
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

VINKOVCI - Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u petak i subotu (25. i 26. svibnja) obilježava se 27. obljetnica osnutka 109. vinkovačke brigade.

- Kada je 28. svibnja 1991. godine osnovana, 109. brigada bila je prva takva ustrojena brigada u Hrvatskoj. Brigada je ustrojena po formaciji i uz puno poštivanje struke, odnosno svi dragovoljci u njoj bili su unaprijed osposobljeni za dužnost koju će u sklopu brigade obavljati. U njoj su se našli pripadnici različitih društvenih slojeva, od seljaka i radnika do studenata i intelektualaca. U to vrijeme 109. brigada bila je najbolje naoružana u Hrvatskoj. U fazi ustrojavanja našla se u središtu napada glavnih snaga agresora, ispred 20.000 dobro naoružanih neprijateljskih vojnika. Kroz šest mjeseci, uspjeli su od malih postrojbi stvoriti jednu jaku, manevarsku s više od 4000 boraca raspoređenih u šest bojni, dva topnička diviziona, oklopno-mehaniziranu bojnu i nekoliko samostalnih postrojbi - rekao je Ivan Petrinović, prvi ratni zapovjednik. Za postignute uspjehe tijekom Domovinskog rata, brigada je dobila priznanje Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije te odličje Nikole Šubića Zrinskog.

Pretrpjela je i gubitke: 202 poginula, 24 nestala i 640 ranjenih.

U petak, od 12 do 17 sati, predviđen je turnir u kuglanju u Vukovaru, a u subotu u 9 sati program započinje s polaganjem vijenaca i odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima 109. brigade na Gradskom groblju Vinkovci. Program se nastavlja misom zadušnicom u crkvi Svetih Euzebija i Poliona te domjenkom u restoranu Barun Trenk u 12 sati.M.Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike