Novosti
VELIKA ULAGANJA U PROMET

Uskoro vlakom za dva sata od Vinkovaca do Zagreba
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

U jednoj od čekaonica vinkovačkog željezničkog kolodvora potpisana su dva vrijedna ugovora o dodjeli nepovratnih sredstava za nadogradnju i elektrifikaciju željezničke pruge Vinkovci - Vukovar u dužini nešto manjoj od 19 kilometara i kupnju sedam autobusa za vinkovačkog prijevoznika Polet. Ukupna vrijednost elektrifikacije pruge je 678 milijuna, a kupnja autobusa 15 milijuna kuna i oba projekta s 85 posto sufinanciraju se sredstvima iz fondova Europske unije.

Ivan Kršić, predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture, rekao je kako je HŽ Infrastruktura fokusirana na EU fondove kao glavne izvore financiranja investicija u željezničkoj infrastrukturi, a projekt pruge Vinkovci - Vukovar uključuje cjelokupnu rekonstrukciju, elektrifikaciju i obnovu postojeće jednokolosječne pruge.

Čak 9,5 milijardi kuna

- Obnovit ćemo željeznički kolodvor Vukovar/Borovo naselje, stajališta Nuštar i Bršadin/Lipovača, obavit ćemo radove na željeznikim infrastrukturnim podsustavima od građevinskog, prometno-upravljačkog do signalno-sigurnosnog i elektroenergetskog podsustava. Ovim radovima povećat ćemo brzinu na 120 km/h i skratiti putovanje do Vukovara s 40 na 20 minuta za putničke vlakove, a za teretne s 50 na 30 minuta – rekao je Ivan Kršić, dodajući kako će radovi na pruzi biti zamašnjak za lokalno gospodarstvo koje će biti uključeno u radove.

Ministar mora, prometa i infarstrukture Oleg Butković podsjetio je kako država nastavlja s ciklusom krupnih ulaganja u željezničku infrastrukturu i daje veliki značaj poboljšanju javnog prijevoza.

- Ovo je 27. projekt koji potpisujem kao ministar iz EU sredstava, dakle nepovratnih sredstava, ukupno 9,5 milijardi kuna. Želim istaknuti da nakon projekata cestovnih prometnica i Pelješkog mosta kao najvećeg projekta, okrećemo se prema željeznici. To je dobro, jer ubrzo dolazi potpisivanje projekta Zaprešić - Zabok, a ove godine očekuje se i potpisivanje velikog projekta vrijednog 300 milijuna eura od Koprivnice i Križevaca prema mađarskoj granici. HŽ Infrastruktura uvelike radi na projektu Okučani - Vinkovci kako se od Vinkovaca do Zagreba ne bi vozili četiri već dva sata – rekao je ministar Butković, a župan Božo Galić prisjetio se kada je vinkovački željeznički kolodvor bio živ i kada je svake četiri minute prolazio vlak.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a, Gabrijela Žalac, inače Vinkovčanka, rekla je kako su njene emocije izuzetno snažne, jer se na vinkovačkom kolodvoru potpisuju ovako vrijedni i značajni ugovori.

Novac iz EU fondova

- Vlada je uspostavila projekt Slavonija i preuzeli smo odgovornost za provedbu vrijednih projekata kao što su ova dva koja ćemo sada potpisati. Projekt nadogradnje i elektrifikacije pruge Vinkovci - Vukovar u dužini 18,7 kilometara, predviđa pojačanje za promet vlakova velike mase, opremanje novim uređajima, uređenje i obnova željezničkog kolodvora Vukovar/Borovo naselje i stajališta, a uložit ćemo sredstva i za uređenja pružno-cestovnih prijelaza. Znatno ćemo poboljšati iskorištenost pruge investicijom većom od 677 milijuna kuna, od kojih je 85 posto iz fondova EU-a. Drugim projektom, kupnjom autobusa za Polet, konačno ćemo riješiti ključni problem zastarjelog i nedostatnog voznog parka. Poboljšat će se kvaliteta usluge javnog prijevoza – rekla je ministrica.

Mijat Kurtušić, direktor Poleta, podsjetio je da su autobusi za prijevoz unutar grada prosječne starosti gotovo 18 godina, a klima je samo u njih tri, od sedam gradskih autobusa. On misli da će novim autobusima unaprijediti javni gradski prijevoz i smanjiti onečišćenja okoliša. Stanje voznog parka koje čini 68 autobusa prosječne starosti 14 godina takvo je da povećava troškove održavanja i zagađuje okoliš, kaže Kurtušić.

Miroslav FLEGO
Veliki ZNAČAJ ZA LUKU VUKOVAR

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava ističe značaj povezivanja Vukovara kao središta Vukovarsko-srijemske županije i Vinkovaca kao najvećeg grada ove županije, a suvremena pruga izuzetno je značajna i za vukovarsku Luku. Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pohvalio je obje investicije koje mnogo znače za Vinkovce, posebice zato što se financiraju iz EU fondova pa se novac iz gradskog proračuna može usmjeriti na druga područja koja se ne financiraju EU-ovim novcem. Spomenuo je kako je odobreno 80 milijuna kuna za nadvožnjak koji će spojiti Borinačko naselje i središte grada i još 60 milijuna raznih projekata koji se provode u Vinkovcima, pa su projekti u samom gradu ukupno vrijedni približno 450 milijuna kuna.

Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto