Novosti
KRENULI NA ZAPAD

Iz Mostara pobjeglo 60-ak migranata
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

Šezdesetak migranata napustilo je izbjeglički centar kod Mostara, od ukupno njih 269, koliko ih je u petak nakon prijepora između lokalnih i državnih vlasti ipak smješteno u ovaj kamp, izjavio je u ponedjeljak voditelj centra Edin Denjo. "Trenutačno je u izbjegličkom centru, nakon što smo ih prebrojali, 210 migranata", rekao je Denjo za medije u Mostaru nakon što je u posjetu bila ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac. Pojasnila je kako se migranti mogu slobodno kretati te da vlasti nemaju podatke o njihovom kretanju. Ministrica Borovac rekla je kako su svi migranti registrirani u izbjegličkom centru. “Možemo reći da postoji jedna puna organizacija u ovom Centru i da je sada dalje na Službi za poslove sa strancima, odnosno Ministarstvu sigurnosti BiH da prati njihovo kretanje”, dodala je državna ministrica.

Migranti prema zakonu BiH mogu dva tjedna ostati u izbjegličkom centru, nakon čega mogu zatražiti azil. “Hoće li dobiti izbjeglički status, ili neku drugu zaštitu, sve zavisi od njih samih. Mali broj njih nije se vratio”, rekla je ministrica. Konvoj s 269 migranata u petak je prebačen iz jednoga parka u središtu Sarajeva u izbjeglički centar kod Mostara. Njihovom smještanju u Mostaru usprotivile su se vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona tvrdeći da o tome nije donesena odluka državnih institucija.H

MIGRANT SE UTOPIO

Slovenska policija u ponedjeljak rano ujutro privela je dva stranca koja su preplivala rijeku Kupu i nezakonito ušla u zemlju, dok se treća osoba iz iste skupine utopila, prenose slovenski mediji. Privedene osobe uhićene su nedaleko od Metlike, a nakon što su otkrivene izjavile su policiji da se treća osoba iz te skupine migranata utopila. U rijeci Kupi, koja je dijelom svoga toka i granična rijeka između Hrvatske i Slovenije, ove su se godine utopila i nađena na slovenskoj strani četiri ilegalna migranta pa je ovo već peti takav slučaj. Istodobno slovenski mediji navode da su od petka do nedjelje u Sloveniju na nezakonit način ušle 82 osobe.