Osijek
NA ADRESU GRADA STIGLA POSLOVNA PONUDA

Otac Donne Vekić u Perivoju želi graditi moderni teniski kamp!
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
Park je pod zaštitom, pa je bilo kakav građevinski zahvat praktički nemoguć

Otac jedne od najperspektivnijih hrvatskih profesionalnih tenisačica, mlade Donne Vekić, ovih je dana obavio prve razgovore s gradonačelnikom Ivanom Vrkićem, i to kako bi izrazio svoju želju za preuzimanjem Teniskog centra Osijek, koji je trenutačno pod upravom gradske tvrtke Športski objekti.

Tu informaciju potvrdio nam je i Igor Vekić, ali i ured gradonačelnika Ivana Vrkića, no obje strane za sada nisu željele izlaziti s detaljima razgovora. Neslužbene informacije kažu kako je želja Igora Vekića ovdje napraviti teniski kamp s ukupnom infrastrukturom za sve one koji žele platiti i trenirati po receptu koji je Donnu Vekić doveo na WTA ljestvicu. Riječ je o centru u Perivoju kralja Tomislava s osam zemljanih igrališta i jednim igralištem s tvrdom podlogom, koji je najveći teniski centar u Osijeku i okolici. Igor Vekić za Glas Slavonije rekao je kako je Gradu predao svoje pismo namjere, ali i kako je sada na potezu Grad Osijek, koji bi trebao raspisati natječaj za davanje tog sportskog prostora u zakup ili najam. No, nije želio izlaziti u javnost sa svojim poslovnim planovima za taj prostor.

Grad čeka elaborat

Zanimljivo je da, s druge strane, u Gradu kažu kako je za sada sve samo u fazi razgovora, pa gradonačelnik Ivan Vrkić nije želio ni komentirati ovu potencijalnu privatnu poduzetničku inicijativu jer kaže da za sada nema ničega konkretnog. Također, iz njegova ureda kažu kako nisu primili nikakvo pismo namjere i sve je samo na interesu iskazanom kroz razgovor.

- Grad je zainteresiran za svaku privatnu inicijativu, ali to se mora opredmetiti studijama na koje mi kao Grad onda možemo reagirati. Očekujemo da druga strana dostavi elaborat jer bez toga ne možemo ni razmišljati o pokretanju priče. Nama je to profitabilan objekt, stoga bismo morali vidjeti na koji bismo način uopće realizirali odnos s privatnim investitorom - bi li to bio najam, zakup ili nešto slično. Dobre modele imamo na primjeru Sokolskog doma i budućeg kampa NK-a Osijek - komentirali su iz ureda gradonačelnika Vrkića.

No, i iz Grada, ali i urbanisti, napominju kako je riječ o prostoru koji je pod zaštitom čak dvaju Ministarstava. Točnije, Ministarstva kulture i Ministarstva zaštite prirode i energetike. Stoga, svi su potencijalni građevinski zahvati u toj zoni ograničeni.

Park pod zaštitom

- U GUP-u se ovaj prostor vodi kao zelena zona, a riječ je o jednom od triju parkova u Osijeku koji su pod zaštitom Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture. Naime, uz njega su to još Park kralja Petra Krešimira IV. i jedan park u Tenji. Prema studiji koju je radila prof. Dragica Gucunski, jedini mogući zahvati na području tog parka jesu dječje igralište i teniski tereni, jer su tu još od 1905. godine. Inače, park je nastao 1826. i prvotno je bio puno veći, ali je zbog gradnje Iktusa nakon Drugog svjetskog rata dio parka uništen. Istina je da je vlasnik parka Grad, ali je nadležnost dvaju Ministarstava jača, pa Grad tu ne može donositi promjene GUP-a i davati bilo kakve dozvole za neku gradnju. Sjetimo se da se 1995. godine pokušao podići balon iznad teniskih terena i prema nalogu je inspektorata odmah bio srušen. Bilo kakva gradnja ovdje praktički je nemoguća. Stoga, ako privatni poduzetnik ovdje želi graditi neke dodatne sadržaje uz teniske terene, morat će potražiti neku drugu lokaciju - komentirao je jedan ugledni gradski urbanist.

No, Igor Vekić kaže kako je toga itekako svjestan jer na tom prostoru njegova kći povremeno trenira već 12 godina, a njegova je poslovna zamisao u skladu s ograničenim zahvatima na tom području.

Nefreteta Z.EBERHARD

dinamika

ZA SADA JE SVE SAMO U FAZI RAZGOVORA

Možda ste propustili...

KOD SPOMEN-OBILJEŽJA U PERIVOJU KRALJA TOMISLAVA

79. obljetnica oslobođenja Osijeka od fašista

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike