Osijek
OSVANULA OGRADA NA STAROJ DRAVI

Biciklirao pa naletio na žicu pod naponom!
Objavljeno 22. svibnja, 2018.
Prof. Nikolovski: Takve žice ne bi se smjele postavljati ondje gdje prolaze ljudi

Dodir žice pod električnim naponom jedan je od najneugodnijih osjeta koji katkad može biti i opasan. Stoga je s pravom revoltiran sugrađanin B. Š. (podatci poznati redakciji) koji je prije nekoliko dana naletio na takvu žicu, i to uz Staru Dravu gdje, kako kaže, godinama rekreativno vozi bicikl. Učinio je to i proteklog tjedna, neugodno se iznenadivši kad je želio prekoračiti jednu od žica, ne znajući što ga čeka.

- Godinama se vozim na potezu od starog Čingi-lingija do Kopačeva i nisam ni sanjao da će netko očigledno ograditi svoj ranč, i to žicom pod električnim naponom. Ne znajući, pokušao sam je prekoračiti i šokirao sam se kad me uzdrmalo, to više što na stupovima nema nikakve oznake za opasnost ili bar nekakve obavijesti. Netko je očigledno ogradio svoj ranč i nije ostavio prostor uz Dravu gdje se može proći. Onaj tko je pustio struju kroz svoju ogradu morao je ostaviti nekakav znak – prokomentirao je sugrađanin, dodajući da je žica postavljena na prostoru koji do Stare Drave nije udaljen više od deset metara. Netko je, kaže B. Š., postavio žicu ogradivši veliki prostor. “Žica je postavljena uz tzv. stari drum koji je desetljećima vodio uz Staru Dravu, i to je nedopustivo”, kaže ovaj zaljubljenik u biciklizam koji upozorava bicikliste da pripaze kako ne bi prošli kao i on.

Iako ne postoji opasnost od takvih žica, točnije tzv. električnih pastira koji se postavljaju radi zaštite usjeva od divljači, prof. dr. sc. Srete Nikolovski s osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija smatra da je nedopustivo da se žice takvoga tipa postavljaju bez obavijesti, ali isto tako kaže i da za čovjeka nije preporučljivo taknuti žicu pod naponom. Prof. Nikolovski naglašava da nije riječ o naponu opasnom za život, no čim je u pitanju električni napon, kaže, nije ugodno jer strese čovjeka i izaziva peckanje.

- Takva žica i služi da odbije životinje i naravno da kao takva nije nimalo ugodna za ljude. Smatram da se takve žice ne bi smjele postavljati ondje gdje prolaze ljudi, a pogotovo ako je riječ o kakvoj ruti koja se smatra turističkom – zaključio je prof. Nikolovski.

Da je riječ o neuobičajenoj pojavi smatra i načelnik općine Bilje Željko Cickaj koji je odmah na spomenuto mjesto poslao komunalnu službu. Kaže ipak da je riječ o području za koje nije zadužena Općina, već je pojas pod ingerencijom Hrvatskih voda, no svakako će istražiti o čemu je riječ. “To je suludo i ako je točno, vidjet ćemo što se može učiniti”, rekao je Cickaj.

Marija MIHELIĆ
Električni pastir dostupan u prodavaonicama i na Njuškalu

Za razliku od našeg sugovornika, neki stručnjaci za električni napon tvrde kako je električni pastir posve uobičajen te da ih je u ruralnim dijelovima, na njivama, pa i vinogradima, na stotine. “Takvu žicu imate i u Zoološkom vrtu kod kaveza s lavovima i to nije ništa opasno”, rekao nam je jedan stručnjak s područja električne energije koji je želio ostati anoniman.

Doista, električnog pastira moguće je kupiti u prodavaonicama koje se bave opremom za stočarstvo ili pak na Njuškalu. Cijena varira ovisno o opremi pa se tako može naći već za 35, ali i za 449 kuna.

Najčitanije iz rubrike