Regija
SVE VIŠE ZAHTJEVA ZA STAMBENO ZBRINJAVANJE

Država u Vukovaru gradi dvije zgrade - ukupno 42 nova stana
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

VUKOVAR - Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava obišli su gradilište u Ulici Ive Tijardovića. Tamo bi tijekom jeseni trebala biti dovršena zgrada s 21 stanom, a useljavanje stanara uslijedit će do konca godine. U njezinu je gradnju Središnji državni ured investirao gotovo 8,9 milijuna kuna. Mažar je naglasio kako je posebnost Vukovara u odnosu na druge dijelove Hrvatske to što već nekoliko godina konstantno raste broj zahtjeva za stambeno zbrinjavanje.

- Ove godine imamo 93 zahtjeva više nego prošle, iako smo prošle dodijelili 130 stanova i zato je potrebno ići u nove investicije i gradnje. Počeli smo gradnju još jedne zgrade koja će biti identična ovoj, što znači da ćemo na ovoj lokaciji imati 42 nova stana za pojedince i višečlane obitelji. Veseli me što radovi teku u rokovima - rekao je Mažar.

Dodao je kako se ne gradi samo u Vukovaru, s obzirom na to da slijedi raspisivanje natječaja za gradnju zgrade u Belom Manastiru, završava se gradnja u Kneževim Vinogradima, a u Pakracu su radovi završeni. Istaknuo je kako država nema u Vukovaru praznih stanova već do njih mora doći, vratiti ih u vlasništvo RH te ih sanirati, adaptirati i dati na korištenje na listu prvenstva.

- Zahvaljujući snažnom iskoraku Regionalnog ureda Vukovar, koji provodi revizije i očevide, ukupno je u osam mjeseci provedeno više od 500 očevida i vraćeno 120 stanova u državno vlasništvo, od čega 72 ove godine. Oni su u fazi projektiranja i do kraja će godine biti dani na listu prvenstva, što znači da će tijekom ove godine ukupno biti dodijeljeno oko 150 stambenih jedinica u Vukovaru - naveo je Mažar. Pojasnio je kako su korisnici stanova potpisali ugovor u kojem stoji kako će izgubiti pravo na stambeno zbrinjavanje ako stan ne koriste duže od šest mjeseci ili ga daju u podnajam.

Izrazio je zadovoljstvo dinamikom otkupa stanova u Vukovaru budući da su od 2100 zahtjeva do sada 1900 potpisali, a 200 je u obradi.

- Ove godine imamo 1114 zahtjeva za stambeno zbrinjavanje, no to ne znači da svi imaju pravo i zadovoljavaju kriterije. U svakom slučaju veseli me što je među njima dosta mladih obitelji koje žele ostati živjeti ovdje - poručio je Mažar.

Gradonačelnik Penava je naglasio kako se gradnjom stanova urbanizira Sajmište, odnosno prostor prekoputa vojarne, te se nada kako će dio stanova biti osiguran i za pripadnike HV-a.

- Državni ured na čelu s Mažarom je ubrzao je tempo useljavanja, od potrebnih kadrova, ponajprije medicinskih struka, do zbrinjavanja svih koji su izrazili želju za životom u Vukovaru, sukladno listi koja se objavljuje svake godine - rekao je Penava.Dragana Korpoš

120

stanova vraćeno je u državno vlasništvo u osam mjeseci, od čega 72 ove godine

150

stambenih jedinica u Vukovaru bit će dodijeljeno ove godine

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike