Crna kronika
DROGA U TIJELU

“Mula” progutala čak 106 kapsula kokaina
Objavljeno 21. svibnja, 2018.
Djevojka je uhićena u Indiji, kamo je zrakoplovom doputovala iz Brazila

Pri švercu droge narkodileri nerijetko koriste usluge “mula”. Riječ je o osobama koje pri ukrcavanju u zrakoplov progutaju kapsule u kojima je sakrivena droga, najčešće kokain. U pravilu, riječ je o kuririma koji i nisu svjesni u kojoj su opasnosti, jer u slučaju puknuća kapsule mogli bi doživjeti akutno otrovanje i u konačnici izgubiti život.

Sve veće zračne luke imaju svoje osiguranje koje je obučeno za prepoznavanje kurira, koje potom vode do posebne sobe gdje se nalazi rendgenski uređaj. Jedan takav slučaj, uz prethodnu dojavu, riješila je indijska policija u New Delhiju. Kako prenosi BBC, 25-godišnja strana državljanka 14. svibnja doputovala je iz Brazila u Indiju. Odmah su je izdvojili i odveli na pregled rendgenom gdje su u predjelu abdomenu odmah uočili strana tijela. Izbrojili su ih čak 106! Kako “muli” ne bi bio ugrožen život, odmah je prevezena u bolnicu jer je kapsule u tijelu imala više od deset sati. Cijeli je prošli tjedan provela u bolnici i pila laksative kako bi kokain izišao iz tijela. Vrijednost droge procijenjena je na nevjerojatnih 734.160 dolara.

Iz policije su kratko izjavili kako je djevojka kapsule progutala u Sao Paulu u Brazilu i da ih je u Delhiju trebala predati jednom Nigerijcu. Riječ je o visokokvalitetnom kokainu iz Kolumbije, puno boljem od jeftinog "cracka" koji se obično otkrije u takvim slučajevima. Nakon oporavka u bolnici “mula” će biti privedena i prijeti joj višegodišnji strogi zatvor.

I hrvatski su policajci 2015. godine imali posla s “mulama”. U automobilu zaustavljenom na Bregani nalazila su se četiri muškarca u dobi između 26 i 34 godine. U njihovim želudcima bilo je tri kilograma hašiša! Nakon saznanja da su progutali kapsule s hašišem, sva četvorica su odvezena u obližnju bolnicu na klistiranje. Nakon liječničke intervencije policija je došla do saznanja da su muškarci progutali navjerojatnih 560 ovalnih kapsula u kojima je bio hašiš! Drogu, ukupno 2800 grama hašiša, nabavili su u Maroku. Kapsule s hašišem progutali su prije leta zrakoplovom za Italiju. Tamo su bez problema prošli graničnu kontrolu, nakon čega su sjeli u automobil i uputili se prema Hrvatskoj. Problemi za njih počeli su na graničnom prijelazu između Slovenije i Hrvatske. Kako su kapsule nekoliko sati bile u njihovu želudcu, počela je i mučnina. To su primijetili granični policajci, pa su automobil s četiri muškarca izdvojili sa strane. Kako mučnina u jednog od mladića nije prestajala, odvedeni su na liječnički pregled.

Obavljeni rendgenski pregled iznenadio je i liječnike. Nakon klistiranja kapsule su izlazile jedna za drugom - njih više od 560, a u svakoj je bilo pet grama hašiša! Droga je bila namijenjena hrvatskim ulicama. Imali su šverceri hašiša i sreće jer su sve kapsule bile zatvorene, pa hašiš nije direktno ušao u tijelo “mula”. Da se to dogodilo u zrakoplovu, moglo je završiti i smrtonosno.M.Bugarić/H

SLAVONCI PALI U PARAGVAJU

Pojam “mula” dobro je poznat u Slavoniji nakon uhićenja dvaju mladića iz Višnjevca i Josipovca u glavnom gradu Paragvaja. Mirko Novaković i Domagoj Tobler uhićeni su u siječnju 2011. u zračnoj luci u Asuncionu. Pokazalo se da su progutali 25 kapsula koje su sadržavale ukupno 350 grama kokaina. Slijedilo je dugo suđenje, a na kraju su osuđeni na dugotrajne zatvorske kazne. Od prije nekoliko mjeseci Novaković kaznu izdržava u Hrvatskoj.

Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike