Kultura
ZBORNIK RADOVA O FRA BERNARDINU (TOMI) LEAKOVIĆU

Šundalić: Dugo je bio prešućivan, a važan je za hrvatski jezik i književnost
Objavljeno 22. svibnja, 2018.

BOŠNJACI - Ususret Danu općine Bošnjaci (22. svibnja) predstavljen je Zbornik radova o fra Bernardinu (Tomi) Leakoviću (1741. - 1815.) pod nazivom “Nitko sebi sudac”. Moderator je bio mladi prof. Antun Lešić iz Bošnjaka, čiji je diplomski rad na Filozofskom fakultetu u Osijeku vratio na svjetlo dana lik i djela fra Bernardina. Predstavljanje je održano u prepunoj velikoj dvorani Šumarskog muzeja u Bošnjacima. Nazočne su pozdravili Antun Leaković, voditelj Muzeja, Andrija Juzbašić, načelnik Općine, prečasni Josip Filipović, župnik i dekan, koji je predvodio misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Martina Biskupa u Bošnjacima. Nastupili su i mladi glazbenici Marija Golubičić i Marko Juzbašić.

O Zborniku su govorile urednice, prof. dr. sc. Zlata Šundalić i prof. dr. sc. Ljiljana Kolenić, te recenzent, dr. Krešimir Šimić i suradnik Vinko Juzbašić, dipl. ing.

- Ujesen 2015. održan je Stručno-znanstveni skup o fra Leakoviću, o 200. obljetnici njegove smrti. Skup je rezultat ideje tada našeg studenta Antuna Lešića, a od 11 sudionika u Zborniku je devet radova. Fra Leaković je dugo bio prešućivan, a ovim se Zbornikom pokušava predstaviti njegova uloga i značenje u povijesti jezika i književnosti - naglasila je prof. Šundalić.

Zbornik je peta knjiga Kroatističke biblioteke Filozofskog fakulteta u Osijeku (kolo Zrcalo prošlosti). Devet radova vezano je uz fra Leakovićev život i pisani rad te crkvenu prošlost, nazivlje, jezik, grafiju i književnost Srijema 18. i 19. st.

- Fra Bernardin Leaković rođen je u Bošnjacima 1741., a u franjevački red stupio je 1759. Nakon svršetka filozofsko-teološkog studija i svećeničkog ređenja radio je kao profesor na franjevačkom učilištu u Iloku. Nekoliko godina proveo je u Svetoj Zemlji, autor je pet knjiga na hrvatskom i latinskom, a dio njegovih rukopisa je u franjevačkom samostanu u Šarengradu, gdje je 1815. umro i pokopan - rekao nam je Vinko Juzbašić, publicist iz Bošnjaka, koji marljivo i dalje traga za svim što je vezano uz Bošnjake.

Na promociji su se čule riječi provincijala Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda u Zagrebu. Svi su otišli do nekad zadružne kuće br. 19, iz koje je potekao fra Bernardin, poznati hrvatski, vjerski pisac, misionar i propovjednik. Mladi supružnici koji danas žive u kući (Strossmayerova 62), Mato i Andrijana Babić, odjeveni u bošnjačku narodnu nošnju, otkrili su spomen-ploču fra Brenardinu Tomi Leakoviću. S.Bogutovac

Najčitanije iz rubrike