Kultura
SVEČANO U ILOKU

Predstava “Dvoje” najbolja je na 25. Festivalu glumca
Objavljeno 21. svibnja, 2018.
U devet dana Ilok, Otok, Vukovar, Vinkovci i Županja ugostili su 20 predstava te dvije predstave iz popratnoga programa

Svečanom dodjelom nagrada i priznanja u Iloku je završio 25. Festival glumca. Tijekom devet festivalskih dana Ilok, Otok, Vukovar, Vinkovci i Županja ugostili su 20 predstava iz natjecateljskoga te dvije predstave iz popratnoga programa. Stručni ocjenjivački sud, kojim je predsjedao Vinko Kraljević, uz članice Hanu Hegedušić i Tatjanu Bertok-Zupković, odlučio je da je predstava „Dvoje“, u produkciji Teatra Exit iz Zagreba, u izvedbi Bojane Gregorić Vejzović i Dražena Čučeka te režiji Matka Raguža, dobitnica Nagrade Vanja Drach za najbolju predstavu u cjelini.

Četiri ravnopravne Nagrade Fabijan Šovagović za najbolja umjetnička ostvarenja dodijeljene su Borku Periću za ulogu Vjekoslava Kralja u predstavi „Ustav Republike Hrvatske“, u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, Goranu Košiju za ulogu Vanjeka u predstavi „Audijencija“, u produkciji Kazališta Virovitica, Antoniji Stanišić Šperanda za ulogu Einsteina u predstavi „Tesla Anonimus“, u produkciji Gradskoga dramskoga kazališta Gavella iz Zagreba te Petri Kovačić Pavlina za uloge u predstavi „Ol' smo za jedan dan“, u produkciji Hrvatskoga narodnoga kazališta u Splitu.

Nagrada Nevenka Filipović za najbolje ostvarenje u lutkarskoj predstavi, ili predstavi za djecu ili mlade, dodijeljena je Ediju Ćeliću za ulogu Francoisea u predstavi „Zašuti“, u produkciji Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku. Nagrada za najbolju glumicu do 28 godina pripala je Tesi Litvan za ulogu Jele u predstavi „Povratak“, u produkciji Umjetničke organizacije Eurokaz, Hrvatske kuće i Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, dok je za ulogu u istoj predstavi Nagradu Ivo Fici za najboljeg glumca do 28 godina dobio Robert Španić.

Posebno priznanje za izniman doprinos hrvatskom glumištu, kazališnoj umjetnosti i Festivalu glumca, Festivalski odbor, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika te kazališna družina Asser Savus dodijelili su županu Boži Galiću i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Grad domaćin 25. Festivala glumca bio je Ilok, a domaćica festivala nacionalna prvakinja Branka Cvitković. Uloga festivalske izbornice ove je godine pripala Nadi Abrus.

Dragana KORPOŠ
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJENA KNJIGA MIRJANE KASAPOVIĆ: ZBOGOM POSTJUGOSLAVENSTVU!

"Jugoslavija je bila najneuspješnija europska država 20. stoljeća"

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

Najčitanije iz rubrike