Regija
PROLJETNI OPHOD

Ljelje oživile tradiciju i legende svojih Gorjana
Objavljeno 21. svibnja, 2018.
Njihove ophode možemo kontinuirano pratiti od 1898. godine, iako se zna da su oni postojali i prije

GORJANI - Tradicionalno i jučer na blagdan Duhova u Gorjanima, nedaleko od Đakova, održan je Proljetni ophod kraljica ili ljelja iz Gorjana, zaštićenog nematerijalnog dobra upisanog na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva. Ljelje su najznačajniji simbol Gorjana, čije ophode možemo kontinuirano pratiti od 1898. godine, iako se zna da su postojali i prije, ali o prijašnjim ophodima nema pisanih tragova. Uz njih se vežu legende, a jedna seže u vrijeme turskih osvajanja, kada su Turci prodrli i u Gorjane. Stara legenda kaže da su Turci zarobili sve muškarce u selu, a njihove su se žene obukle u šarenu odjeću, na glave stavile muške šešire okićene umjetnim cvijećem i u ruke uzele srpove i kose te tako obučene otišle pred turski tabor. Turci su pomislili da su došli duhovi, uplašili se i pobjegli. I tako su gorjanske žene oslobodile svoje muževe, očeve i braću. Od tada su se isto tako oblačile na blagdan Duhova, u spomen na taj događaj. Taj je događaj zadržan do današnjih dana u izvornom obliku. Jedina je promjena to što se sada oblače djevojke koje u rukama, umjesto srpova i kosa, nose sablje.

Stručnjaci su nakon proučavanja običaja došli do zaključka da je puno stariji. Smatraju da potječe iz praslavenske države te da je ostatak kulta staroslavenskog boga Peruna. Običaj povezuju sa staroslavenskim obredima inicijacije i svadbe.

Predsjednik KUD-a Gorjanac iz Gorjana Darko Kelava kaže kako se taj običaj najduže sačuvao u Gorjanima, do 1966. godine, i ponovno se održava od 2002. godine do danas.

- Obilazimo pet dvorišta, a ovaj put snima se i spot za MVS Bećarine za pjesmu “Rubina bila”. Večer prije ophoda imali smo goste iz Subotice, koji su izveli atraktivni program, a ovaj put animirali smo i ostale udruge oko organizacije - rekao je Kelava.

Organizator Proljetnog ophoda ljelja je KUD Gorjanac iz Gorjana, a suorganizatori su DVD Gorjani, LD Lisica Gorjani, NK Budućnost Gorjani, Udruga branitelja Općine Gorjani i Sindikat umirovljenika Općine Gorjani.

Maja MUŠKIĆ

Stručnjaci smatraju da običaj potječe iz praslavenske države te da je ostatak kulta staroslavenskog boga Peruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike