Regija
NESVAKIDAŠNJI POTEZ UDRUGE INVALIDA RADA

Dugove za drva će utjerivati ovrhom!
Objavljeno 21. svibnja, 2018.
Pojedini članovi udruge duguju za ogrjev koji su naručili još 2015. godine

ĐAKOVO - Dok se već nabavljaju drva za ogrjev za novu sezonu grijanja, Udruzi invalida rada Đakovo (UIR) “kost u grlu” još je sezona grijanja iz 2015. godine.

Voda do grla

Od tada se, naime, vuče dug za drva nabavljena preko ove udruge koji je dosegnuo 63.000 kuna, a koji je prouzročio dio članova udruge, koji nije platio ta drva.

Stoga je ova udruga prvi put u svome radu, a osnovana je još 1975. godine, kaže njezin dugogodišnji predsjednik Stjepan Fekete, prisiljena povući i krajnje nepopularne mjere kao što je ovrha protiv članova neplatiša. Jer, nakon oglušivanja na usmene i pismene opomene – voda je došla do grla i dug se mora naplatiti, poručuju iz Udruge.

- Svake godine za svoje članove naručujemo drva za ogrjev, a izišli smo im u susret i time da se ogrjev može plaćati tijekom cijele godine, na čak dvanaest rata. Dok je velik dio članstva uredan u isplati, dio – njih 20, još za drva isporučena 2015. godine duguje 63.000 kuna. Mali smo grad, srećemo se, usmeno smo ih podsjećali, opominjali. Kažu: “Nema problema, Stjepane, doći ćemo, počet ćemo plaćati... Evo, plaćat ćemo s novom turom drva.” A, potom ne dođu… Dali smo čak i mogućnost podmirenja tog duga i obročno, no tih dvadesetak članova oglušuje se i dalje. A dobavljač traži svoje, mi s njim imamo ugovor. Dobavljač je iz Đakova, uredno obavlja svoj dio obveza, pa je Udruga iz svoje blagajne morala platiti dug tih 20 članova. Svi su opomenuti, pričekat ćemo do srpnja, a tada, iako nije popularno i iako Udruga nikada nije posezala za takvim, krajnjim mjerama, posegnut ćemo za ovrhama.

Srpanj posljednji rok

Jer, neće uredne platiše drva, naši članovi, svojom članarinom plaćati tuđi ogrjev - poručuje članovima neplatišama Fekete.

Udruga je u te svrhe angažirala i jednog đakovačkog odvjetnika.

– Ne želimo se dovesti u situaciju da danas-sutra dug ode u zastaru. Drva smo uredno isporučili, red je da se i plate. Udruga je jedva na više obroka pokrila dug dobavljaču jer želi i dalje s njim ugovorno nabavljati drva za članstvo. Nije nam to bilo jednostavno kad se zna da Udruga invalida rada godišnje na ime članarine prikupi 20.000 kuna, iznos je 50 kuna po članu. Za nas je dug od 63.000 kuna veliki iznos. Znamo da narod nema novca, no izlazimo maksimalno u susret plaćanjem na 12 rata, pa molimo da se drva i plate - kaže Fekete.

Najveći pojedinačni dug je 5000 kuna i nije, dodaje Fekete, još podmiren ni lipe. Inače, Udruga ima 400 članova, no ne nabavljaju svi drva.

– Tražio sam izlistanje iz Centra za socijalnu skrb iz čije evidencije je vidljivo da je naših potencijalnih članova s područja cijele Đakovštine oko 3500 - kaže Fekete, a to su oni s invaliditetom od 20 do 100 posto. Prosječna dob članstva je 60 godina.

Prošle je godine Udruga invalida rada Đakovo od svog stalnog dobavljača naručila za članstvo 2000 kubnih metara drva. Ove je godine to nešto manje – 1800 kubika.

– Cijena po metru ove je godine nešto veća – 350 kuna, a također otplata može ići tijekom cijele godine - kaže Fekete.

– Dajemo vremena za podmirenje duga do srpnja. Danas je jedan došao i podmirio dug. Pet je do dvanaest, dovoljno smo čekali. Ne šalimo se, sada mi imamo obveze da izravnamo stanje u blagajni, a nakon što smo iz nje morali plaćati isporučena, a neplaćena drva - kaže Fekete. Ta su drva već odavno završila u pepelu i dimu, no ne i dug. Fekete poručuje kako članovi neplatiše nova drva mogu nabaviti preko Udruge tek kada podmire svoj stari dug.

Suzana ŽUPAN
“Bili smo bolesni, nismo imali novca...”

Kontaktirali smo u svezi s ovim nesvakidašnjim slučajem i đakovačkog odvjetnika kojeg je Udruga invalida rada angažirala da se namiri dug za drva iz 2015. godine. Pozivajući se na odvjetničku tajnu, želio je ostati anoniman. No, neformalno kaže: “Pisali smo im, dobili su opomene, nakon čega su brojni rekli da će platiti dug, da dosad nisu platili jer su bili bolesni, nisu imali novca, da su imali opravdane razloge zašto nisu platiti...”

63

tisuće kuna duguju neplatiše udruzi

olakšica

DRVA SU SE MOGLA OTPLATITI NA 12 RATA

Možda ste propustili...

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

UDRUGA STANARA ŠOKAČKIH STANOVA

Đeram: Skupština i druženje na stanu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana