Osijek
ENERGETSKA OBNOVA

Ako je vaša zgrada obnovljena EU novcem, istaknite to pločom
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

U Osijeku, kao i u većini ostalih gradskih središta u državi, u punom su jeku radovi na takozvanoj energetskoj obnovi višestambenih zgrada. Cilj je njihovim uređenjem, zamjenom stolarije, krovišta i postavljanjem izolacije (...) poboljšati toplinsku zaštitu. Dakle, uštedjeti na računima, ovisno o godišnjem dobu, za grijanje, odnosno hlađenje životnog i radnog prostora. EU fondovi ovakve radove nepovratno sufinanciraju u iznosu od 60 posto ukupne vrijednosti obnove.

I upravo taj (bitni) detalj ne bi suvlasnici obnovljenih zgrada smjeli zaboraviti! Jer sve su višestambene zgrade kojima su odobrena EU sredstva za energetsku obnovu, odnosno koje su potpisale ugovor o sufinanciranju, dužne po završetku obnove na svoju zgradu postaviti trajnu ploču s informacijama o projektu i elementima vidljivosti!

Vidljivost

- Takve trajne ploče korisnici moraju postaviti na vidljivo mjesto na zgradi u roku šest mjeseci od dana završetka radova. Prije postavljanja ploče trebaju provjeriti sa svojom lokalnom jedinicom je li za to potrebna neka posebna dozvola - podsjećaju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U suprotnom, a to slijedi iz uvjeta potpisanog ugovora, suvlasnici bi mogli zaraditi kaznene penale.

O ovome su, naravno, upoznati i u osječkom Zavodu za stanovanje, najvećem upravitelju zgrada u Osijeku, pa i oni upozoravaju “svoje” suvlasnike.

- Jasno je da je cilj Europske unije osigurati dostojnu vidljivost za sve one projekte koja su realizirano i potpomognuta sredstvima europskog proračuna, pa tako ni ovdje to nije izuzetak - kaže Bojan Bodražić, direktor Zavoda.

Promocija

Uz ovo najavljuje kako će uskoro početi radovi na obnovi devet zgrada kojima oni upravljanju, a po odabiru izvođača radova i u još sljedećih pet. U Osijeku će se tako ukupno obnoviti 26 zgrada, a iznos je nepovratnih sredstava viši od 25 milijuna kuna.

No ono što je dobro u ovoj situaciji je to da pred suvlasnicima zgrada ne postoji novi trošak. Izradu trajnih ploča, u okviru EU sufinanciranja cijelog programa, osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

- Sve su ploče izrađene te se prema dinamici završetka radova na zgradama dostavljaju korisnicima - kazuju u Fondovoj službi za odnose s javnošću. Ta je služba za sve korisnike kojima su odobrena EU sredstava za energetsku obnovu višestambenih zgrada organizirala medijsku radionicu na kojoj su detaljno pojašnjene sve obveze korisnika vezane uz informiranje, komunikaciju i osiguravanje vidljivosti programa. Naposljetku iz Fonda podsjećaju kako je korisnicima za cijelo vrijeme trajanja provedbe programa na raspolaganju stručna podrška Fonda, pa tako i ona vezana upravo uz ovaj promotivni aspekt. D. Kuštro

NEKI MORAJU ODMAH IMATI PLOČU

Višestambene zgrade čiji iznos nepovratnih sredstava prelazi 500.000 eura dužne su odmah na početku radova istaknuti i privremenu informacijsku ploču koju im je također pripremio i dostavio Fond. Takvih je osam višestambenih zgrada u Hrvatskoj, jedna od njih je i sada već čuvena zgrada na Sjenjaku s kućnim brojem 101. Sve ostale zgrade, s obzirom na to da se radi o manjim investicijama, dužne su na vidljivo mjesto u zgradi istaknuti A3 plakat s osnovnim informacijama o projektu.

U Osijeku će se obnoviti ukupno 26 zgrada, a iznos nepovratnih sredstava viši je od 25 milijuna kuna

Možda ste propustili...

JEDNI U BIH, DRUGI U ZAGREBU, TREĆI RASUTI PO SVIJETU...

Livnjaci se družili u Parku prinčeva

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike