Mozaik
SMOTRA FOLKLORA “LISTAJ, LIPO STARA”

Valentina Bošnjak Šokačka je kraljica
Objavljeno 21. svibnja, 2018.
Tema je bila “Divojka se cvićem kiti”, a natjecalo se 14 djevojaka

Valentina Bošnjak iz Gradišta (Vukovarsko-srijemska županija) Šokačka je kraljica za 2018. godinu. Titulu prve pratilje ponijela je Marta Nikolić iz Andrijaševaca (Vukovarsko-srijemska županija), a titulom druge pratilje okitila se Marija Lučić iz Sikirevaca (Brodsko-posavska županija).

Jedanaesti izbor Šokačke kraljice održan je u okviru 12. Smotre folklora “Listaj, lipo stara” u Tordincima, a tema je bila “Divojka se cvićem kiti”, tako da smo vidjeli puno cvijeća na djevojkama. Na početku svečanosti nazočnima su se obratili Željko Matanović, načelnik općine, Tomislav Vidinović, predsjednik KUD-a Zrinski Tordinci, autor izbora Šokačke kraljice, saborski zastupnik Tomislav Panenić, a izbor Šokačke kraljice proglasila je otvorenim saborska zastupnica Božica Makar. Prosudbeno povjerenstvo bilo je teško odabrati najbolje. Tijekom večeri predstavilo se 14 natjecateljica: Marta Nikolić (Andrijaševci), Valentina Bošnjak (Gradište), Brankica Radonić (Semeljci), Valentina Jovanovac (Županja), Korina Marinković (Donji Miholjac), Ana Novoselić (Habjanovci), Magdalena Štajduhar (Šumanovci), Nikolina Benačić (Retkovci), Karla Babić (Babina Greda), Andrea Delić (Široko Polje), Matea Čolakovac (iz Gradišta u nošnji iz Slobodnice), Ana Marija Popović (Tovarnik), Marija Lučić (Sikirevci) i Hana Ivanković (Tordinci).

- Drugi put sam u Tordincima i proglašena sam Šokačkom kraljicom, tako da mojoj sreći nema kraja. Konkurencija je ove godina bila dosta teška jer su se sve djevojke lijepo predstavile i bile su lijepo spremljene. Organizacija je u Tordinicima jako dobra, a na ovakvim izborima steknemo puno novih prijateljstava, ali i puno naučimo iz predstavljanja djevojaka u narodnim nošnjama kraja iz kojeg dolaze - rekla je pobjednica Valentina Bošnjak.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su: KUD “Tomislav” Županja, Zoran Goman, TS “Salaš”, Adam Svirčević na dvojnicama i gajdama, Muška pjevačka skupina “Paorija”, Ratko Jerković, KUD “Tkanica” Vinkovci, Manuela Ferić, pučki zabavljači Did Tunja i Bać Roka, Prva pjevačka konjica “Sindžir” iz Županje, KUD “Bektež” iz Bekteža, a održana je i etnorevija “Amazing color” Tatjane Jurišić iz Slavonskog Broda.

Mario KOKAJ
Nošnja pobjednice stara 90 godina

- Nosila sam nošnju rađenu bijelim zlatom, čisti oplečak velikih rukava koji je na porubi šlingan. Preko njega je crna krpa s franžama vezena bijelim zlatom. Oko struka sam nosila tkanicu, dolje sam imala krilca, unterok te veliku rubinu, šljokanu bijelim šljokama, preko čega je bio crni svileni zapreg. Oko vrata sam imala dva reda malih dukata te na prsima tri reda velikih dukata. Na glavi sam imala divojačku pletenicu, kika je bila nebrenovana, zakitita ružicama od bijelog zlata i živim cvijećem. Na nogama sam nosila lakovane sandalete. Starost nošnje je oko 90 godina. Spremila sam se za misu na kribaj i ponijela sam ponjavac, molitvenik i patrice - opisala je svoju nošnju Valentina Bošnjak.

Možda ste propustili...

SPEKTAKULARAN KONCERT U ARENI

Urban i gudači oduševili Varaždin

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

2

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

3

HELIKOPTER ZA POVIJEST

Posljednja poruka Ingenuityja, kraj leta iznad Marsa