Zdravlje
MALIGNE BOLESTI

Nacionalni plan protiv raka više je nego nužan
Objavljeno 21. svibnja, 2018.

Na konferenciji za medije koja se održala u Hrvatskom novinarskom društvu predstavljene su aktivnosti u izradi dugoočekivanog Nacionalnog plana protiv raka (NPPR). S obzirom na to da je Hrvatska na samom europskom dnu u borbi protiv zloćudnih bolesti, usvajanje i provedba NPPR-a pitanje je opstojnosti nacije. U tome se slažu svi zdravstveni stručnjaci, ističući da je NPPR nužan kako bi se svim građanima omogućili optimalni i jednaki uvjeti prevencije, ranog otkrivanja, liječenja i rehabilitacije te palijativne skrbi na razini cijele države.

Onkološka mreža

Upravo ta standardizacija protokola – od primarne i sekundarne prevencije i dijagnostike do učinkovitog liječenja – može dovesti do najvažnijeg cilja NPPR-a, a to je smanjenje pojavnosti i smrtnosti od raka. O koracima koji prethode i važnosti usvajanja plana za opstojnost nacije na konferenciji za medije govorili su: prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak – predsjednik Hrvatskog onkološkog društva; predsjednik povjerenstva za izradu i praćenje Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti (Povjerenstvo), prof. dr. sc. Stjepko Pleština – predstojnik Klinike za onkologiju KBC-a Zagreb; zamjenik predsjednika Povjerenstva za izradu NPPR-a, doc. dr. sc. Ingrid Belac-Lovasić – predstojnica Klinike za radioterapiju i onkologiju KBC-a Rijeka; zamjenica predsjednika Povjerenstva za izradu NPPR-a, Ljiljana Vukota – glavna tajnica i voditeljica Centra za psihološku pomoć udruge SVE za NJU, Ljiljana Pranjić – članica udruga SVE za NJU i Nismo same i prim. dr. sc. Vera Katalinić-Janković – koordinatorica u Povjerenstvu za NPPR Ministarstva zdravstva i  pomoćnica ministra zdravstva Republike Hrvatske.

Prof. dr. sc. Eduard Vrdoljak predstavio je trenutačni status i sljedeće korake u izradi NPPR-a.

- Nacrt plana sadržava dvadeset poglavlja, napisana je njegova radna verzija i trenutačno je na završnim doradama vodećih stručnjaka različitih disciplina koji čine radne skupine plana. Nakon usvajanja konačne radne verzije NPPR-a, planiramo uključiti sve dionike i najširu javnost u čitanje, komentare i izradu završne verzije plana. Nadamo se, odnosno vjerujemo da bi plan mogao biti usvojen do kraja ove godine. Pitanje donošenja plana pitanje je opstojnosti nacije te je iznimno važno da plan ne ostane deklarativan dokument, već da postavimo temelje i osiguramo uvjete za provedbu svake pojedine mjere i aktivnosti.

Kroz oči oboljelih

Promjene unutar zdravstvenog, ali i šireg društvenog sustava zaživjet će jedino ako jasno definiramo odgovornosti i zaduženja te postavimo jasan mehanizam evaluacije učinkovitosti mjera unutar plana - rekao je prof. Vrdoljak i naglasio kako je potrebno destigmatizirati i demistificirati zloćudne bolesti, ističući ulogu medija u edukaciji i podizanju svijesti o programima primarne i sekundarne prevencije kao i činjenici da rak, ako se otkrije dovoljno rano i učinkovito liječi, ne mora biti smrtonosan.

Predstojnik Klinike za onkologiju najvećeg bolničkog centra u Hrvatskoj, KBC-a Zagreb, prof. dr. sc. Stjepko Pleština osvrnuo se na važnost multidisciplinarnosti u onkologiji i planiranih mjera primarne prevencije NPPR-a. Doc. dr. sc. Ingrid Belac-Lovasić istaknula je kako je ključ uspjeha u borbi s malignim bolestima njihovo najbolje moguće liječenje. Na konferenciji se obratila i Ljiljana Vukota, kao glas svih članica udruge Sve za nju i svih žena oboljelih i liječenih od raka.

- Danas želimo poslati poruku donositeljima odluka da što prije usvoje Nacionalni plan protiv raka i osiguraju njegovu dosljednu provedbu kako bi svim građanima s dijagnozom zloćudne bolesti bila omogućena jednako kvalitetna skrb na svim razinama zdravstvene zaštite. Poboljšanja unutar sustava moguća su jedino ako gledamo kroz oči oboljelih, jer upravo oni najbolje svjedoče s kakvim se problemima susreću na putu od dijagnoze do odgovarajuće terapije - kaže Vukota. Ljiljana Pranjić je govorila o svojem iskustvu u liječenju.

- Podržavam usvajanje i provedbu plana kako bi svi oboljeli imali jednake šanse u borbi protiv zloćudnih bolesti. Pozivam sve građane da sudjeluju u njegovoj izradi, uz strpljenje i dobronamjernost, a ne isključivost pri njegovu donošenju i implementaciji. NPPR je naš plan, nitko nije i ne smije biti isključen iz njegove izrade, donošenja i, još važnije, provedbe - naglasila je Pranjić. T.K.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike