Regija
SLATINČANKA SA ŠVICARSKOM ADRESOM

Otvorena izložba „Retrospektiva“ Dušanke Janković Jablanović. i predstavljena knjiga "Žudnja, iskustvo, sudbina"
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

SLATINA - Dva su kulturna događaja u Zavičajnom muzeju Slatine spojena u jednu večer posvećenu Slatinčanki sa švicarskom adresom Dušanki Janković Jablanović.
Prvo, bilo je to otvorenje izložbe likovnih radova nazvane Retrospektiva, kojom su predstavljeni radovi iz autoričine donacije gradu Slatini. Govoreći o likovnom slikarskom i grafičkom djelu autorice, kustosica Martina Gavran naglasila je da je izložba postavljena u znak zahvalnosti što je svojim radovima obogatila ne samo fundus Zavičajnog muzeja, nego i kulturnu baštinu grada Slatine.


– Dušanka kao grafičarka prolazi kroz tehnike bakropisa, akvatinte, suhe igle, litografije i monotipije, dok se kao slikarica definirala kroz slikanje akrilnim bojama. Kao slikarica izuzetno je temperamentna, prožeta dubokim emocijama koje eruptiraju u gustim i debelim namazima boja intenzivnih tonova. Nanesene boje i potezi kistom iz ranih faza svjedoče o burnim događajima poput Domovinskog rata, obiteljskih tragedija, ali i mladosti kad je čovjek premlad da bi razbio imunitet na loše oko sebe, a kad su sve te tragedije očvrsnule duh i karakter i kada su godine počele graditi imunitet, tako i boja i potez postaju hladniji, odmjereniji i smireniji. Koliko je u slikarstvu temperamentna i emotivna, toliko je u grafici organizirana, mirna i disciplinirana, što se može tumačiti kao izraženi dualizam njezine umjetničke ličnosti, rekla je, uz ostalo, kustosica Gavran.

U drugom dijelu večeri ravnateljica Zavičajnog muzeja Dragica Šuvak predstavila je prijevod knjige Dušanke Janković Jablanović „Žudnja, iskustvo, sudbina“, koja je pod pseudonimom Anka Janko izvorno objavljena na njemačkom jeziku. To je biografski roman u kome autorica osvjetljava svoj životni put, istinita priča bogatog životnog iskustva, „izrazito zanimljivo, pitko i logično napisano štivo te nas svaka stranica poziva da ju čitamo dalje“. – Kad bismo bili iskreni i to željeli priznati, mogli bismo reći da nam je u tome bliska, jer svatko od nas je slične životne situacije doživio na svoj način, samo što se ne znamo lijepo i zanimljivo izraziti, niti kistom, niti perom, a vjerujem da nemamo niti hrabrosti za to, rekla je Dragica Šuvak.
O pisanju Dšanke Janković Jablanović nadahnuto je govorio i prof. Sead Muhamedagić, slijepi književni prevodilac, publicist i pjesnik, svojevremeno student Viktora Žmegača i štovatelj Milka Kelemena, koji je knjigu preveo na hrvatski jezik. Predstavljanje stvaralačkog opusa Dušanke Janković Jablanović popratili su glazbom Fikret Balić i pjesmom Dražen Čižek izvođenjem nekoliko evergreena „iz 20. stoljeća“, a autorici knjige i likovnih radova doniranih gradu zahvalio se, a potom i otvorio izložbu gradonačelnik Denis Ostrošić. 

Petar Žarković

Možda ste propustili...

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike