Osijek
POPRATNI SADRŽAJ PANNONIAN CHALLENGEA

Raskoš urbane kulture
Objavljeno 18. svibnja, 2018.
Održat će se zajednička izložba “ekstremnih fotografija”, B-BOYING i Graffiti Jam

Devetnaestu godinu zaredom Osijek će na nekoliko dana postati regionalno središte urbane kulture, jer će, sada već globalno poznati, festival Pannonian Challenge brojnim posjetiteljima još jednom predstaviti najbolje od ekstremnog sporta, a ekstremno dobra zabava bit će upotpunjena bogatim kulturno-umjetničkim sadržajem, kao i raznovrsnim glazbenim programom. Naime, od 30. svibnja do 2. lipnja sve ljubitelje urbane kulture očekuju adrenalinska natjecanja, umjetničke izložbe i odlični koncerti, koji će uz obalu Drave napraviti savršen uvod u nadolazeće, nezaboravno ljeto 2018.

BMX, INLINE i SKATE tako će vladati u jednom od najboljih skate parkova u Europi, a velika imena regionalne glazbene scene u večernjim satima trest će dvorište kluba Vega u staroj gradskoj jezgri - prekrasnoj Tvrđi.

No, ni popratni sadržaj neće biti ništa manje spektakularan, pa će cjelokupan festival započeti upravo u umjetničkom tonu, i to zajedničkom izložbom “ekstremnih fotografa” Marjana Radovića, Slavena Janđelate i jednog od osnivača Pannonian Challengea Samira Kurtagića. Ova izložba 30. svibnja u Galeriji Kazamat poslužit će kao podloga partyja otvorenja samog festivala, a impresivni će pokreti ekstremnih sportaša, uhvaćeni na fotografijama trojice umjetnika, narednih dana u punom smislu oživjeti u osječkom skate parku, na sveopće oduševljenje.

Iako je 31. svibnja ponajviše rezerviran za SKATE natjecanje kako profesionalaca tako i amatera, toga će dana svoju raskoš pokazati i odlična hip-hop scena, koja će popularnim break danceom, odnosno B-BOYING natjecanjem, do kraja oduzeti dah svim prisutnima. Naime, dolazak su na Pannonian Challenge već potvrdili brojni regionalni plesači, pa tako iz Slovenije dolaze Vision i Tamala, Goofy iz Novog Sada, Loosefit iz Pečuha, Dave da Rave iz Beča, Entoni iz Zagreba i lokalne, osječke uzdanice Nito i 2nd Blind. Njihove akrobatske, pa čak i gimnastičke trikove izvedene u zaraznom ritmu hip-hopa, ocjenjivat će uvaženi međunarodni suci - Leski, Lex i Can I Rok, koji će naposljetku odlučiti i kako će biti podijeljen nemali nagradni fond od 450 eura.

Ulogu Pannonian Challengea u razvoju cjelokupne lokalne urbane kulture i hip-hop scene objasnio je Armando El-Hag Hassan, predsjednik udruge Hip-hop Osijek i jedan od organizatora “Original Skillz Jama”, break dance natjecanja koje će se održati 31. svibnja.

- Posljednjih smo pet godina s cijelom pričom vrhunskog natjecanja ekstremnog sporta uspjeli uskladiti i naše prioritete, pa tako mnogi posjetitelji Pannonian Challengea u sklopu “Original Skillz Jama” mogu vidjeti i najbolje plesače B-BOYINGA, Lockinga, Poppinga i Hip-hop Dancea iz cijele regije. Na tom natjecanju, uz, naravno, ples, tako budu zastupljeni i DJ-ing, MC-ing te Graffiti Art, pa nam često dolaze zainteresirana djeca, zbog kojih, naposljetku, u našoj udruzi i provodimo brojne radionice i događanja tijekom cijele godine - navodi Armando, ističući kako Pannonian Challenge izravno pomaže u odgoju novih generacija hip-hop entuzijasta. “Hip-hop je jednostavno stil života”, zaključuje Armando.

Osječka će hip-hop scena naposljetku i zaokružiti cijelu priču, kada će posljednjeg dana festivala, 2. lipnja, održati i “Graffiti Jam”, na kojemu će najbolji umjetnici sa šarenim sprejevima upotpuniti dugoiščekivano BMX freestyle natjecanje. I.R.G.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike