Osijek
PRIZNANJE UKOPU

Anino među europskim grobljima povijesnog i kulturnog značenja
Objavljeno 19. svibnja, 2018.
Od jučer je na Groblju sv. Ane postavljena nadstrešnica kod mrtvačnice velika 165 četvornih metara

Ukop, točnije Groblje svete Ane, od petka je dio ASCE-a, Udruženja značajnih grobalja Europe. Tako se Anino groblje, kako ga Osječani najčešće nazivaju, našlo među 154 groblja povijesnog i kulturnog značenja. Posve opravdano, jer riječ je o groblju na kojemu su pokopani brojni eminentni građani, a ondje se nalaze i skulpture poznatih umjetnika.

Ovim je potezom Osijek, prema riječima direktora Ukopa Hrvoja Ostričkog, potvrđen kao značajno kulturno središte, a njegovo je groblje označeno kao jedan od segmenata turističke ponude.

S istoga groblja od jučer stiže još jedna novost, a odnosi se na oko 165 četvornih metara velike nadstrešnice kod mrtvačnice, kojom je nakon niza godina riješen problem posljednjieg ispraćaja za jakoga sunca, odnosno kiše. Inicijativa stranke Aktivni nezavisni umirovljenici tako je realizirana uz odobravanje građana. Predsjednik ANU-a i prvi potpredsjednik Gradskog vijeća Grada Osijeka Drago Šerić podsjetio je na to da su na Groblju svete Ane prošle godine pokopane 324 osobe. Kako je rekao, građani su zbog ekstremnih vrućina dali sugestiju za postavljanje nadstrešnice, a sada je ta inicijativa i realizirana.

- U dogovoru s Upravom Ukopa donijeli smo odluku o gradnji nadstrešnice ispred oproštajnog platoa na Aninom groblju, što je podiglo razinu kvalitete usluge za građane. Projekt je vrijedan 140 tisuća kuna iz sredstava planiranih za izgradnju objekata i infrastrukture za 2018. godinu te ćemo i u idućem razdoblju, u skladu s planom, opravdanim potrebama i financijskim mogućnostima nastaviti podizati razinu usluga i na ostalim grobljima u gradu – poručio je dogradonačelnik Boris Piližota.

Također, tijekom svibnja prijavljena su dva EU projekta – groblje kao turistička atrakcija, zajedno s partnerima iz Sombora, Subotice i Kneževih Vinograda te u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom. Ostrički je istaknuo kako je u tijeku prijava projekta na Centralnom groblju, i to energetske obnove tamošnje zgrade, što će, osim kvalitetnije usluge, donijeti i uštedu energije.

Marija MIHELIĆ
ODVAJANJE ZELENOG OTPADA I PLAĆANJE GROBNIH NAKNADA

Nakon pozitivnih rješenja koje je donio Ukop, Ostrički je iskoristio priliku podsjetiti građane na važnost odvajanja zelenog otpada u za to posebno postavljene kante na svim osječkim grobljima, kako bi se zaštitila priroda i održala čistoća.

- Također, građanima smo poslali uplatnice za godišnje grobne naknade te ih molimo da redovito obavljaju uplate. Taj novac isključivo služi za održavanje i infrastrukturu groblja - poručio je Ostrički.

značenje

GROBLJE IMA I TURISTIČKI POTENCIJAL

Najčitanije iz rubrike