Novosti
PREDSJEDNICA REPUBLIKE O AFERI

Treba sve istražiti, ali Vlada nije u krizi i nema potrebe za izborima
Objavljeno 19. svibnja, 2018.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u vezi s aferom “Hotmail” izjavila je kako je dobila detaljno izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije. Najavila je i da bi s premijerom Andrejom Plenkovićem o tom pitanju trebala razgovarati u ponedjeljak.

“Skupina ljudi koja je sudjelovala u prepisci privatnim mailovima pokazala je veliku neozbiljnost prema vrlo ozbiljnom pitanju i nacionalnom problemu, a taj način komunikacije baca sjenu na cijeli proces”, izjavila je predsjednica novinarima u Saboru. U ponedjeljak ću na razgovoru s predsjednikom Vlade predložiti održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, svakako postoji potreba za njom jer moram izraziti zabrinutost zbog trenutnog stanja”, rekla je Grabar-Kitarović. Ona se na Pantovčaku sastala s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem, koji joj je predao izvješće o saznanjima te agencije o aferi “Hotmail”. Predsjednica je objasnila i kako je zabrinuta trenutnim stanjem zbog činjenice da se nagodba oko Agrokora mora provesti. Kao drugi razlog istaknula je da treba istražiti tko je znao za komunikaciju u aferi “Hotmail”.

- Zašto jedna skupina dužnosnika, ozbiljnih ljudi, komunicira preko Hotmaila i drugih privatnih mailova čiji su serveri izvan države o jednom tako bitnom državnom pitanju? Zašto su izbjegavali službene mailove? To baca sjenu na cijeli proces - ustvrdila je predsjednica.

Upitana za odgovornost premijera Andreja Plenkovića, rekla je da se on sastao sa “skupinom Borg”, no i istaknula je kako treba istražiti i autentičnost sadržaja objavljenih mailova. “To rade odgovarajuće institucije. Nitko od nas ne smije raditi pritisak na DORH. Naravno, svatko od nas politički je odgovoran za posao koji radi, a to ovisi i o stabilnosti unutar koalicije”, rekla je Grabar-Kitarović. Poziv premijera savjetnicima da vrate novac komentirala je riječima: “Ja bih vratila novac. Ne bih htjela dovoditi u sumnju svoje namjere u pisanju zakona, koji je u konačnici donio stabilnost.” Pozitivnim dijelom smatra što je Agrokor stabiliziran. “Ističem - čast je važnija od novca.”

U intervjuu za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od petka rekla je i kako afera “Hotmail” nije dovela do krize Vlade i da Hrvatska nije pred prijevremenim izborima. “Što se tiče prijevremenih izbora, oni se mogu dogoditi samo ako Vlada izgubi potporu većine zastupnika u Hrvatskom saboru. Koliko vidim, to se nije dogodilo, a najbolja potvrda parlamentarne većine vidjet će se prigodom glasovanja o novom ministru ili ministrici gospodarstva”, rekla je hrvatska predsjednica.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić pozdravio je uključivanje predsjednice Republike u slučaj Agrokor te smatra da predsjednica time nije krenula u rušenje premijera Andreja Plenkovića.

“Rekla je da je zadovoljna tijekom realizacije Zakona o izvanrednoj upravi i pozvala politiku i javnost da ne čine pritisak na državne institucije koje utvrđuju eventualne nezakonitosti u tom postupku. Također je dala podršku Vladi i izvanrednoj upravi u procesu sklapanja nagodbe. To su, čini mi se, najvažnije poruke predsjednice Republike”, rekao je Bačić. Naglasio je kako pozdravlja održavanje sastanka između predsjednice Republike i premijera kako bi se, ako treba, i među njima, kao najvažnijim političkim osobama u Hrvatskoj, razriješile eventualne dvojbe ili nedorečenosti u vezi s cijelim postupkom, koji je bio u nadležnosti Vlade i Sabora. H/D.Pav.

SABORSKA OPORBA: PREDSJEDNICA REPUBLIKE HODAJUĆI JE SKANDAL

Oporbeni zastupnici u petak su u Saboru oštro kritizirali predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović zbog višednevne šutnje nakon izbijanja afere “Hotmail” te zbog objave da se sastala s ravnateljem SOA-e i najave sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost za idući tjedan. Član Predsjedništva SDP-a Peđa Grbin predsjednicu je nazvao “hodajućim skandalom”. “Mediji su postali jedna od najvećih blagodati ove zemlje. Da mediji nisu predsjednici Republike uputili poruke da su tražili od nje da se izjasni o aferi Agrokor, ne bi ni danas progovorila. Predsjednica Republike reagirala je samo zato što je morala”, smatra Grbin. Predsjednik HSS-a Krešo Beljak misli da je “ona duboko u predsjedničkoj kampanji i da ono što govori nema nikakve veze sa zdravom pameću”. Predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš kratko je prokomentirala da je “predsjednica Grabar-Kitarović u predizbornoj kampanji već neko vrijeme pa na tragu toga daje i izjave”.

Možda ste propustili...