Ekonomija
BORBA PROTIV SIVE EKONOMIJE

Na dan provođenja nadzora fiskalizira se četiri puta više računa
Objavljeno 19. svibnja, 2018.
Kod nekih poreznih obveznika evidentiran je u vrijeme nadzora i do šest puta veći promet

Poreznici su tijekom travnja obavili 1059 poreznih nadzora, pri čemu u gotovo polovini nadzora nisu utvrdili nepravilnosti, ali su izdali i 160 rješenja kojima su naložili upravne mjere i podnijeli 101 prijavu za prekršajni postupak, a novoutvrđene su i obveze u iznosu od 127 milijuna kuna, objavila je Porezna uprava.

Prema podatcima koje iznose u objavi na svojim mrežnim stranicama, u travnju je obavljeno 1059 poreznih nadzora, što je 35 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. U tim su nadzorima poreznici izdali 160 rješenja kojima su naložene upravne mjere, što je 9 posto više nego u lanjskom travnju, a podnesena je i 101 prijava za prekršajni postupak. Iznos je novoutvrđenih obveza u poreznim nadzorima 127 milijuna kuna, navode iz Porezne uprave. Također navode i podatak da u nešto manje od polovine nadzora, ili njih 510, nisu utvrđene nepravilnosti. Prema podacima Porezne uprave, u travnju je zaprimljeno 359 predstavki, od kojih se 188 odnosi na neizdavanje računa.

"Provedenim aktivnostima praćenja izdavanja i fiskaliziranja računa na području Zagrebačke županije tijekom travnja 2018. godine, uočeno je da porezni obveznici fiskaliziraju znatno veći broj računa i iznos prometa na dan obavljanja pojačanih nadzora", ističu poreznici. Ilustriraju to primjerom poreznog obveznika koji je na dan provođenja pojačanog nadzora fiskalizirao četiri puta više računa i evidentirao gotovo šest puta veći promet nego u danima kada nije obavljan nadzor.

Porezna uprava u priopćenju o rezultatima poreznog nadzora u travnju navodi i kako su djelatnici Samostalnog sektora za financijske istrage u tom razdoblju pokrenuli 11 financijskih analiza i četiri financijske istrage, kojima je obuhvaćeno 67 fizičkih i pravnih osoba. Završeno je 8 postupaka kojima su obuhvaćene 103 fizičke i pravne osobe i podnesena je jedna kaznena prijava protiv 9 fizičkih i pravnih osoba zbog organizirane utaje poreza od 909.744 kune, ističu iz Porezne uprave. Napominjući da je siva ekonomija velik problem u cijelome svijetu, pa i u Hrvatskoj, iz Porezne uprave najavljuju da će i nadalje pojačano provoditi nadzore svih vrsta poreza i doprinosa, a nadzore fiskalizacije provodit će u suradnji s Carinskom upravom, praćenjem i provjerom izdavanja računa u realnom vremenu putem mobilnih uređaja. U slučaju da je riječ o sumnji namjere izbjegavanja plaćanja PDV-a ili bilo kojeg drugog poreza ili javnog davanja, porezno tijelo koje je nadležno za suzbijanje poreznih prijevara i za provođenje financijskih istraga provodit će dokazne porezne postupke utvrđivanja sumnje namjere počinjenja porezne prijevare, porezne utaje, odnosno porezno kaznenih djela opisanih kao utaja poreza u članku 256. Kaznenog zakona, ističu iz Porezne uprave.Hina

35

posto više nadzora obavili su porezni obveznici u travnju nego u istom mjesecu prošle godine

127

milijuna kuna novoutvrđenih je obveza u poreznim nadzorima, naveli su iz Porezne uprave