Regija
POJAČANA DEŽURSTVA NA A3

Žurne su službe spremne za ljeto
Objavljeno 19. svibnja, 2018.
Održan je radni sastanak predstavnika svih žurnih službi koji se planski uključuju u provođenje mjera zaštite i spašavanja

ŽUPANJA - Žurne službe u Vukovarsko-srijemskoj županiji spreme su za pojačan nadzor dionice autoceste A3 od Babine Grede do Bajakova u ovogodišnjoj turističkoj sezoni i dežurstva koja će krenuti od Tijelova, odnosno 31. svibnja.

Frekventan prijelaz

O pripremama je razgovarano u Županji, na radnom sastanku predstavnika svih žurnih službi koji se planski uključuju u provođenje mjera zaštite i spašavanja ljudi, te predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave kroz čije područje prolazi autocesta A3. Analizirana je protekla godina i dogovoren način praćenja stanja na terenu u ovogodišnjoj turističkoj sezoni.

- Svake godine organiziramo pojačana dežurstva na autocesti i pripremimo prostore za zbrinjavanje ljudi u slučaju dugotrajnih zastoja i kolona automobila koji čekaju na graničnom prijelazu Bajakovo, a to su sportske dvorane, domovi kulture i škole u naseljima u blizini autoceste - ističe Zdenko Lovrić, pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje Vukovar. Bajakovo je jedan od najfrekventnijih prijelaza. Nalazi se na X. paneuropskom cestovnom koridoru koji je glavna cestovna poveznica između zapadne i jugoistočne Europe i kojim se odvija i najveći dio prometa. Lani je, primjerice, u Hrvatsku preko Bajakova ušlo čak 8,5 milijuna putnika u 2,5 milijuna vozila, od čega u prosjeku 500 kamiona dnevno.

Podjela pitke vode

- Problem je kada se stvori čep na autocesti i tada servisne službe teško prolaze prema Bajakovu, to nam se pokazalo kao slaba karika. S tim u vezi policija i HAC ove su godine organizirali da će se sjeverni trak od Bajakova prema Zagrebu prepoloviti na dionici od graničnog prijelaza do naplatnih kućica i ondje se neće moći odvijati civilni promet, što do sada nije bio slučaj. Služit će isključivo za servisne službe koje će imati nesmetan prolaz i moći normalno funkcionirati i opsluživati - pojasnio je Lovrić.

Organizirano je i postavljanje kemijskih WC-a duž dionice autoceste od Babine Grede do Bajakova, u slučaju potrebe i dugotrajnijih zastoja bit će organizirana i podjela pitke vode putnicima, a promet će se tada preusmjeravati i na granične prijelaze Tovarnik i Ilok.

Lovrić ističe da su sve službe međusobno povezane i pripremljene s ciljem boljeg i učinkovitijeg djelovanja i ažurirani brojevi telefona. Posebno je istaknuo odličnu povezanost i suradnju Županijskog centra 112, PU vukovarsko-srijemske, Vatrogasne zajednice i Zavoda za hitnu medicinu. Naglašeno je da je sustav svake godine sve bolje ustrojen i da nema sumnje da će sve nadležne službe učiniti sve što je potrebno za sigurnost putnika koji se kreću dionicom autoceste prema Bajakovu, odnosno Zagrebu. Na sastanku je zaključeno da su žurne službe, općine i Grad Županja spremni za djelovanje (evakuacija i zbrinjavanje) u slučaju većih zastoja, nesreća ili katastrofa koje bi za posljedicu imale ugrožavanje većeg broja osoba koje se zateknu na autocesti A3.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
PRAVOVREMENE REAKCIJE

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu VSŽ-a Mato Matić jučer nam je rekao da su postojeći timovi spremni odgovoriti svim zahtjevima i biti na raspolaganju turistima i putnicima kojima je potrebna pomoć. Svoj će posao, uvjeren je, kao i svih dosadašnjih godina, kvalitetno i profesionalno odraditi i pravovremeno reagirati u pružanju pomoći i spašavanju ljudskih života.

službe

MEĐUSOBNO POVEZANE I SPREMNE

8,5

milijuna putnika prošle je godine ušlo preko Bajakova

Možda ste propustili...

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike